Zklamání v NASA: Na Marsu zatím nebyl nalezen organický materiál

Mys Canaveral - Americké vozítko Curiosity dokončilo první analýzu vzorků půdy Marsu a nenašlo žádné stopy organického materiálu. Dnes to podle agentury Reuters oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). O možném organickém nálezu se spekuluje od minulého týdne, kdy vědecký šéf mise John Grotzinger hovořil o "dějinném objevu". Oficiální výsledky NASA představí příští týden na konferenci Americké geofyzikální unie.

"Fámy a spekulace, že mise učinila významné objevy, jsou v této rané fázi nesprávné," uvedla NASA v prohlášení. "V této etapě zařízení vozítka nezjistilo žádný konečný důkaz o organických látkách na Marsu."Robotická sonda Curiosity prozatím nalezla důkazy o dávných říčních korytech, sledovala písečnou bouři a analyzovala první vzorek půdy. Výsledky NASA oznámí příští týden na geofyzikální konferenci v San Francisku.Ve středu Charles Elachi, šéf kalifornského střediska pro výzkum a vývoj proudových motorů Jet Propulsion Laboratory (JPL), které misi Curiosity řídí, během konference na římské univerzitě La Sapienza prohlásil, že oním zlomovým objevem by mohl být nález jednoduchých organických molekul.Tyto molekuly jsou sice předpokladem pro vznik života, neboť složitější aminokyseliny jsou základem všech živých organismů, ale nedokazují jej. Takovéto molekuly navíc už dříve ve vesmíru odhalili astrobiologové pomocí teleskopů.Tunové vozítko poháněné radioizotopovým termoelektrickým generátorem využívajícím přirozeného rozpadu plutonia 238 přistálo počátkem srpna ve velkém kráteru Gale poblíž rovníku Marsu. Jeho hlavním cílem je v následujících nejméně dvou letech pátrat po možné existenci života. Jde o první astrobiologickou misi NASA od 70. let, kdy USA vyslaly do kosmu sondy Viking.

Související

Mars

NASA odhalila kusy ledu v kráteru na Marsu

Americká vesmírná agentura NASA oznámila, že její přístroje na Marsu a jeho oběžné dráze zaznamenaly tvorbu jednoho z největších kráterů v historii mise na rudé planetě. V kráteru i jeho okolí jsou velké kusy ledu, jejichž přítomnost může být rozhodující pro budoucí misi člověka na Mars, uvedli vědci na dnešní tiskové konferenci.

Více souvisejících

vesmír, Mars NASA Curiosity vozítko

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy