Co se chystá na Blízkém východě? Pozor na červené linie, říká expert

NÁZOR - S osmi veřejnými návštěvami Kremlu za posledních pět let je izraelský premiér Benjamin Netanjahu častým hostem v Moskvě, poukazuje Seth Frantzman, expert na mezinárodní vztahy působící v Interdisciplinárním centru Herzlija.V komentáři pro server Moscow Times analyzoval nadcházející středeční jednání Netanjahua s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Soči, jehož tématem má být Sýrie a Blízký východ, přičemž ho zasadil do kontextu těsných vztahů mezi Ruskem a Izraelem.

Putin coby spolehlivější partner

Jednu z hlavních obav Netanjahua vyvolává poslední příměří v jižní Sýrii, které v červenci dojednaly Spojené státy, Rusko a Jordánsko, soudí odborník. Dodává, že Izrael chce rovněž vyjádřit své znepokojení ohledně íránského angažmá v Sýrii a Libanonu a rostoucí síly Hizballáhu.

"Je to již něco přes 25 let co Rusko a Izrael obnovily vztahy poté, co se zhroutily po šestidenní válce," připomíná Frantzman. Podotýká, že vztahy mezi oběma zeměmi nebyly nikdy lepší, než jsou za prezidentství Putina a premiérství Netanjahua, který cítil, že během osmi let vlády Baracka Obamy se snižuje americká podpora v klíčových otázkách - včetně íránského jaderného programu - a Putina považoval za spolehlivějšího partnera.   

Na jednání Netanjahua s Putinem je vždy v popředí otázka Sýrie, uvádí expert. Připomíná, že podle sdělení Kremlu při letošním setkání 10. května Netanjahu pogratuloval ruskému prezidentovi k výročí sovětského vítězství nad nacismem v druhé světové válce a následně s ním debatoval o vzájemné spolupráci a situaci ohledně mírového urovnání blízkovýchodního konfliktu a syrské krize.

Na rozdíl od Spojených států, které jsou klíčovým vojenským podporovatelem Izraele a zemí, s níž má Izrael vřelé vzájemné vztahy, je jeho poměr k Rusku založen na pragmatismu, vysvětluje Frantzman. Konstatuje, že ruský vliv na Blízkém východě roste a země je zásadním podporovatelem vlády Bašára Asada v Damašku, zatímco Izrael po roce 2011, kdy vypukla syrská válka a především po rozšíření bojů na Golanské výšiny, zužují obavy z chaosu v Sýrii, který by eventuálně mohl vést k vypuknutí války na severu jeho teritoria.   

"Hlavní izraelské obavy se soustředí na vztah mezi Hizballáhem v Libanonu a Damaškem," domnívá se odborník. Zdůrazňuje, že Hizballáh je klíčový spojenec Asadova režimu a jeho jednotky bojují v Sýrii, přičemž hnutí je zároveň úzce napojeno na Írán a z této země dostává většinu svých těžkých zbraní, včetně raket v odhadovaném počtu 150 tisíc kusů.

Pozor na červené linie

Dne 17. srpna tak generál izraelského letectva Amir Eshel oznámil, že Izrael v posledních pěti letech zasáhl nejméně stokrát konvoje se zbraněmi Hizballáhu, poukazuje Frantzman. Dodává, že když v září 2015 odletěl Netanjahu v doprovodu náčelníka generálního štábu generála Gadi Eizenkot a šéfa vojenské rozvědky do Moskvy, snažil se vytvořit kanál pro deeskalaci konfliktu v jižní Sýrii, kde by na sebe nenarážel izraelský a ruský vojenský personál, zatímco izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman při jednání se svým ruským protějškem Sergejem Šoigu a ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem letos v dubnu zase zopakoval nesouhlas své země s tím, aby v blízkosti Golanských výšin operovaly íránské jednotky či Hizballáh.     

Moskva sice bere izraelské bezpečnostní starosti vážně, ale pro Natanjahua je nutné otázku zdůraznit v osobním rozhovoru, domnívá se expert. Doplňuje, že byť Izrael chápe rusko-syrské spojenectví, doufá také, že Moskva povzbudí Damašek, aby se odstřihl od Teheránu a sektářských milic, včetně Hizballáhu.

"Oslabený syrský režim poskytl zahraničním silám přílišný vliv a Izrael se obává, že Írán usiluje o dominanci v regionu skrze mocenský koridor táhnoucí se přes jeho spojence v Bagdádu přes Damašek do Bejrútu," vysvětluje Frantzman. Deklaruje, že toto ohrožuje i Rusko, jelikož moc Íránu vede k radikalizaci sunnitů a růstu džihádistických skupin páchajících útoky na ruském území.   

Izrael považuje Hizballáh za bezohlednou teroristickou organizaci zodpovědnou za podporu bombových útoků v Bulharsku, Argentině i jinde, navíc má v paměti válku z roku 2006, kdy na sever izraelského území dopadaly tisíce raket, a proto chce podle odborníka, aby Moskva věděla, kde leží červená linie, jejíž překročení by mohlo způsobit další válku. Jednou z těchto linií je přítomnost Hizballáhu či íránských jednotek na syrské straně Golanských výšin, zatímco druhou je zřejmě dislokace íránské vojenské techniky v Libanonu ve formě stálých základen, píše Frantzman s odkazem na nedávné obvinění vůči Íránu, který dle izraelských tvrzení údajně v severní Sýrii postavil továrnu na rakety.

Rusko je v Sýrii klíčovým hráčem, připouští expert. Závěrem konstatuje, že pokud by Asadův režim spoléhal více na Moskvu a méně na Teherán, Izrael by vnímal příměří v jižní Sýrii či pozvolné vítězství Damašku nad povstalci jako menší hrozbu.  

Související

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.
Jens Stoltenberg

Stoltenberg: NATO by se nemělo nechat zastrašit Putinem

Členské státy NATO by se neměly nechat zastrašit hrozbami ruského prezidenta Vladimira Putina o použití jaderných zbraní a měly by nadále poskytovat vojenskou podporu Ukrajině, prohlásil v pondělí odcházející generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Více souvisejících

Rusko Sýrie Izrael Írán Hizballáh

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Benjamin Netanjahu s vojáky izraelské armády

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

včera

včera

včera

Zemi ohrožuje extrémní sluneční erupce. Může napáchat masivní škody

Silná sluneční erupce, která se odehrála v úterý večer, má podle vědců závažné důsledky pro naši planetu. O víkendu se očekává geomagnetická bouře, která může výrazně ovlivnit běžný život obyvatel. Hrozí výpadky rádiového signálu a dalších komunikačních služeb. Na druhou stranu by se na obloze mohla zjevit nádherná polární záře.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy