Návrat uprchlíků z Evropy domů? Klíč drží Putin, tvrdí aktivista

NÁZOR - Pomocí cukru a biče se ruský prezident Vladimir Putin snaží získat finanční pomoc pro rekonstrukci Sýrie, konstatuje Kenneth Roth, ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch. V komentáři pro server The Independent vysvětluje, že cukrem je Putinovo tvrzení, že velká finanční pomoc usnadní syrským uprchlíkům návrat domů, zatímco bič představují jeho hrozby, že umožní pokračovat útoky na poslední velkou enklávu v Sýrii, kterou drží protivládní síly - severozápadní provincii Idlib, kde je ohroženo 2,3 milionu lidí.

Rekonstrukce návrat uprchlíků nezajistí

Oba prvky Putinovy argumentace označuje Roth za chybné. Připomíná, že právě plošné bombardování a ostřelování ze strany ruských a syrských sil zničilo velkou část syrských měst a náklady na jejich rekonstrukci se odhadují na 250 miliard dolarů. Jelikož je ruská ekonomika slabá, Putina má jen omezené možnosti pomoci, podotýká ředitel. Dodává, že na svém posledním jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou tak šéf Kremlu prohlásil, že pokud evropští politici chtějí, aby se syrští běženci vrátili domů, měli by se na rekonstrukci finančně podílet.

Pomoc s rekonstrukcí však nemá co dělat se snahou o návrat uprchlíků do Sýrie, deklaruje aktivista. Zdůrazňuje, že syrská armáda a syrské tajné služby již přesměrovaly značnou část humanitární pomoci do svých kapes a financují z ní své vraždění, tudíž existují dobré důvody k obavám, že to samé se stane s pomocí na rekonstrukci. "Věci ještě zhoršuje to, že (syrská) vláda přijala zákon 10/2018, který umožňuje uprchlíkům zabavovat majetek," uvádí Roth.

Co je ještě důležitější, mnoho syrských uprchlíků se obává, že vláda je kvůli jejich útěku považuje za politické oponenty, a vrátit se nechtějí ve strachu o život, poukazuje ředitel. Konstatuje, že desítky tisíc Syřanů již zmizely ve vládních detenčních centrech, kde dochází k mučení a popravám a syrská vláda nedávno vydala úmrtní oznámení někdejších zadržovaných, aniž by sdělila, jak zemřeli, a jejich rodinám ani neumožnila pohřbít své milované.

Náčelník syrské letecké rozvědky Džamil Hasan údajně minulý měsíc prohlásil, že stále platí zatykač na 3 miliony Syřanů, kteří - pokud se vrátí - budou obviněni z terorismu, podotýká Roth. Vysvětluje, že podle Hasana je Sýrie s 10 miliony důvěryhodných lidí oddanými vedení lepší než Sýrie s 30 miliony "vandalů" a dokud Putin nepřiměje syrskou vládu k zastavení této represivní mašinerie - a potrestání těch, kteří ji řídí -, přísun rekonstrukční pomoci nepřesvědčí uprchlíky k návratu.

Cukr nezabírá, nastupuje bič

Jelikož tento "cukr" příliš neláká, Putin rovněž mává "bičem" a implicitně vyhrožuje obyvatelům Idlibu, který doteď sloužil jako útočiště, poukazuje aktivista. Vysvětluje, že během dobývání dalších protivládních enkláv umožňovaly syrské síly přeživším odchod do Idlibu jako způsob vyhnutí se riziku uvěznění, a tak dnes téměř polovinu obyvatel této provincie tvoří utečenci z jiných částí země.

Nyní je ovšem i Idlib ohrožen plošnými a občas cílenými útoky na civilisty a civilní infrastrukturu, například na nemocnice, a tyto válečné zločiny představují hlavní důvod, proč bylo v zemi zabito odhadem na půl milionu lidí a více než polovina syrské populace uprchla z domovů, deklaruje Roth. Tvrdí, že Rusko má zajisté páky, aby masakru v Idlibu zabránilo - jeho letectvo bojuje vedle toho syrského od roku 2015, což je ostatně klíčový důvod, proč provládní síly, jejichž pozice na bojišti bývala slabá, nyní zřejmě zvítězí.

"Navíc, ruský oficiální vývozce zbraní Rosoboronexport je největší syrský dodavatel výzbroje. Ruští diplomaté vetovali snahy předat Sýrii Mezinárodnímu trestnímu soudu a pokoušeli se, nakonec bez úspěchu, blokovat vyšetřování, čí jednotky používají chemické zbraně," píše ředitel. Soudí, že spíše než předstírat, že peníze pro nereformovanou vládu učiní Sýrii bezpečnější pro uprchlíky, by evropské vlády měly tlačit na Moskvu, aby využila svůj vliv k zamezení krveprolití v Idlibu.

Rusko v tomto ostatně naznačilo jistou ochotu a Idlib je jedinou ze čtyř odsouhlasených deeskalačních zón, kterou ruské a syrské síly zatím nedobyly, poukazuje Roth. Doplňuje, že Rusko spolu s Tureckem také zřídilo okolo Idlibu pozorovací stanoviště.

Trvat na masivní finanční pomoci coby ceně za záchranu životů syrských civilistů je ale od Ruska bezohledné a neslušné, tvrdí aktivista. Konstatuje, že existuje i jiná cesta - Kreml urgentně potřebuje zlepšit vztahy s EU, aby dosáhl uvolnění sankcí a posílil výhled své stagnující ekonomiky, čemuž ale brání několik překážek - Krym, východní Ukrajina, let MH17 či nervový jed novičok -, a evropské země by měly dát jasně najevo, že masakr civilistů v Idlibu by vzájemné vztahy ještě více ochladil.  

Předtím, než proběhnou rozhovory o poskytnutí pomoci na rekonstrukci Sýrie, která bude každopádně vyžadovat uvolnění některých sankcí, by podle Rothova názoru měly evropské státy upozorňovat na ruský podíl na válečných zločinech v Sýrii a tvrdě tlačit na Kreml, aby tato zvěrstva ukončil a přestal tolerovat represe v zemi. "Osud 2,3 milionu Syřanů v Idlibu - nehledě na jakýkoliv reálný výhled na návrat uprchlíků - závisí na tvrdém šíření této zprávy," míní ředitel Human Rights Watch.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie Ruské angažmá v Sýrii Vladimír Putin uprchlíci Human Rights Watch

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 55 minutami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 11 hodinami

před 17 hodinami

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy