Orbán by měl být pro Západ hrdinou, ulevil mu prý od problémů

Bělehrad - Srbský politický analytik Boris Malagursky přichází s překvapivým názorem, že kritika Maďarska má docela jiný aspekt, zvláště Německo a Rakousko by mu vlastně měly být vděčné.

Podle Malagurskyho se v Maďarsku odehrává vlastně to samé, co se stalo při obsazení Iráku ze strany Američanů. Používá pro situaci příměr k „zelené" a „červené" zóně. Ta první je bezpečným útočištěm s relativně klidným a bezpečným životem, kdežto okolní svět je vystaven mnoha problémům které se řeší jen jednostranně – když si Američané v tomto prostoru potřebují něco vzít nebo udělat, stane se tak, ale opačně tato rovnice nefunguje.

„Západ zasahuje v zemích po celém světě, aby si vzal co potřebuje, a tím působí politickou nestabilitu, konflikty, války. A když se pak lidé pokoušejí utéci a dosáhnout zelené zóny, jenom se dostávají do vlastní izolace od zbytku světa. Důvod celé uprchlické krize tkví v tom, že se lidé pokoušejí utéci z válečných zón, které vytvořil západ. A setkávají se s odporem, jak jsme byli svědky na srbsko-maďarské hranici." Tvrdí Malagursky.

On sám by s kritikou Maďarska rozhodně nespěchal. Dokonce neváhá označit Victora Orbána za hrdinu a Maďary za ochránce Západu. Jak to vysvětluje? Díky opatřením na hranicích našich jižních sousedů se konflikt přenesl tam, namísto aby se řešit přímo v pohraničních územích Rakouska nebo Německa. Zároveň si však je vědom toho, že situace se jenom zpomaluje a nijak jí neprospěje ani nabídka Chorvatska, že migranti mohou přejít přes jeho území. Jenže to vůbec nic neřeší, protože se vlastně posunou místo kupředu jenom do strany. V cestě do EU jim tak jako tak budou stát jiné překážky, například Slovinsko, které se k uprchlické vlně nestaví zrovna příznivě.

Malagursky si také všímá situace, kterou nazývá pofiderním „americkým snem" či „zemí zaslíbenou". Jejich cílem je dorazit do Německa, případně Rakouska, ale nějak jim nedochází, co pak. Západ sám o sobě začíná mít značné finanční potíže a těžko může uprchlíkům nabídnout ani ne tak to, co potřebují jako spíš to, co vyžadují. Malagursky proto apeluje na země, aby spíš volily konstruktivní přístup podobný Marshallovu plánu po II. světové válce.

Rodák ze srbské Subotice, v níž mimochodem prožil hrůzné scény v Balkánských válkách, odmítá současný způsob zahraniční politiky. Podle jeho názoru vměšování do vnitřních záležitostí jiných zemí vede k nestabilitě a eskalaci konfliktů. Změna zahraniční politiky západních mocností bude prvním vstřícným krokem, pak by měla přijít finanční pomoc s cílem obnovit země zničené boji a umožnit v nich spořádaný život. Otázkou je, dodává Boris Malagursky, kdy a zda vůbec se toho dočkáme.

Související

Více souvisejících

Viktor Orbán Maďarsko

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 9 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

Povodně výrazně ovlivnily volební účast. Na Jesenicku chodilo i dvakrát méně lidí

V oblastech, kde v uplynulém týdnu úřadovala velká voda, proběhly volby v pořádku. Povodňová situace se ale silně podepsala na volební účasti, která oproti minulým krajským místy klesla místy o deset procent, jinde dokonce dvojnásobně.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy