Evropa má povinnost pomáhat uprchlíkům, tvrdí politička

Praha - Nacionalismus není řešení, pomáhat uprchlíkům je naší povinností, napsala pro EuroZprávy.cz belgická europoslankyně Hilde Vautmansová. Zástupkyně Evropského parlamentu nám odpovídala na otázky týkající se uprchlické krize a budoucnosti Evropské unie.

O tom, že má Evropa vůči žadatelům o azyl morální povinnost, belgická europoslankyně a členka skupiny Aliance liberálů a demokratů pro Evropu Hilde Vautmansová nepochybuje: "V roce 1951 jsme s kolektivní pamětí druhé světové války podepsali Ženevskou úmluvu o právní ochraně uprchlíků. Pomáhat uprchlíkům je naše povinnost."

Na druhou stranu však politička zdůraznila též nutnost udržet si naši vlastní společnost. "Ochrana těchto lidí v nouzi by měla být záležitostí kolektivního úsilí a odpovědností mnoha států – nikoli pouze samotné Sýrie, jejíž vůdce absolutně nerespektuje koncept OSN "Odpovědnost chránit." Z toho důvodu je nezbytné, a tudíž i povinné, aby si dané břemeno mezi sebou rozdělily státy v regionu, USA a další západní země, včetně EU."

"Členské státy EU by měly mít dostatek slušnosti, aby si uvědomily společnou minulost, a namísto uzavírání hranic a shazování problémů na ostatní, přijaly nutnost společně jednat," uvedla europoslankyně.

Na otázku, jak by mohla Evropská unie vypadat v horizontu příštích pěti letech, nám Hilde Vautmansová napsala, že doufá, že EU využije probíhající krizi k tomu, aby si vytvořila vizi o společné budoucnosti:

"Debata o Brexitu nás bude nutit přeměnit Evropu do nové podoby. Mělo by se jednat o Evropu s obrannou unií, která bude schopna se ochránit. Evropu, jež bude zvládne komplexně vyřešit hospodářskou krizi a umožní naší ekonomice, aby se stala méně energeticky závislá."

Psali jsme:
Nekontrolovaná imigrace je katastrofa, řekl pro EZ britský politik  

"Velká Británie by mohla velmi dobře přispět k revizi smlouvy; což bude představovat možnost nabídnout státům "přidružené členství", a zároveň ostatním zemím umožní pokračovat v další integraci. Zjistili jsme, že nacionalismus není řešením našich problémů!"

Uprchlíci by pak podle europoslankyně Evropskou unii mohli obohatit v celé řadě oblastí. Především pak její ekonomiku, jež se s ohledem na stárnoucí populaci stává stále více závislou na přílivu nových pracovních sil.

Na druhou stranu však Vautmansová poukázala na nutnost, aby tito lidé přijali evropské standardy a hodnoty, stejně tak i respekt k základním lidským právům. "Jsem však přesvědčená o tom, že se správnou pomocí se integrace může podařit," dodala politička.

Související

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) uprchlíci Hilde Vautmans

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 14 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy