Miloš Zeman v maďarské elektrárně Paks lobboval za české firmy

Česko má zájem na tom, aby se české firmy staly subdodavateli při budování dalších dvou bloků maďarské jaderné elektrárny Paks. Na závěr své třídenní návštěvy Maďarska to řekl český prezident Miloš Zeman, který se dnes přímo v Paksi setkal s maďarským ministrem zodpovědným za plánování, výstavbu a zprovoznění nových bloků elektrárny Jánosem Sülim. Jediná jaderná elektrárna v Maďarsku má nyní čtyři reaktory, které jsou v provozu od 80. let minulého století. Český ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček chce, aby se Česko stalo v rámci visegrádské čtyřky (V4; ČR, Maďarsko, Polsko, Slovensko) lídrem v jaderné energetice.

"Máme zájem - až bude Paks II - aby i české firmy byly subdodavateli této stavby. Účelem všech těchto prezidentských, premiérských i ministerských misí je podporovat v tomto smyslu české podnikatele," prohlásil Zeman.

O spolupráci v jaderné energetice mluvil dnes český prezident s ministrem Sülim, už ve středu ale o tomto tématu jednal také s maďarským prezidentem Jánosem Áderem a premiérem Viktorem Orbánem.

Pan prezident si prohlédl velín Jaderné elektrárny Paks. pic.twitter.com/Juu5coKF4G

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 16. května 2019

Ke schůzce s předsedou maďarské vlády Orbánem, kterého označil za "charismatického vůdce" strany Fidesz, se prezident dnes na závěrečné tiskové konferenci ještě vrátil. Tématem jednání byly podle něj mimo jiné protiruské sankce Evropské unie, se kterými Maďarsko dlouhodobě nesouhlasí.

"K nesouhlasu Maďarska s těmito sankcemi se zřejmě přidá i Itálie a bude-li tomu tak, pak asi ty sankce se nebudou tichou procedurou prodlužovat automaticky o rok, ale bude se o nich minimálně diskutovat," řekl Zeman. Připomněl také svůj odpor k jakýmkoli hospodářským sankcím, které jsou podle něj neúčinné.

Zeman dnešní návštěvou jaderné elektrárny, která leží asi sto kilometrů jižně od Budapešti, zakončil třídenní pobyt v Maďarsku. Na místo dorazila také část ze třiceti českých podnikatelů, kteří prezidenta do Maďarska doprovodili. Jednalo se především o zástupce energetických a strojírenských firem.

Členem prezidentovy delegace byl také ministr průmyslu a obchodu Havlíček. "Česká republika má určitou ambici stát se jedním z lídrů v oblasti jaderné energetiky, a získáváme pro to logicky spojence," řekl ministr českým novinářům po návštěvě Pakse. Česko v myšlence stát se "vůdčí zemí" v oblasti jaderné energetiky v rámci V4 podle něj už podpořily Maďarsko i Slovensko. Během nadcházejícího českého předsednictví skupiny chce ČR podle Havlíčka "převzít aktivitu a jasně všem vysvětlovat, že jádro dává smysl". V létě hodlá ministr začít vytvářet "alianci českých dodavatelů", a položit tak základ tomu, aby se české firmy staly v oblasti energetiky "klíčovými dodavateli".

Vytvořit podobnou alianci má smysl například i podle Petra Macha, zástupce společnosti ÚJV Řež, který se účastnil prezidentovy cesty do elektrárny Paks. "Pro naši firmu se otevírá příležitost podílet se na adaptaci designu nového bloku," shrnul Mach výsledky jednání s maďarskými podnikateli. Připustil nicméně, že vyjednávání o zapojení ÚJV Řež do výstavby dalších bloků v Paksi jsou zatím na počátku.

Elektrárna Paks je v provozu od roku 1982. Nyní má čtyři reaktory, které pokrývají asi polovinu energetické potřeby Maďarska. Maďarský stát ale plánuje přidat dva další bloky. Postavit je má ruský koncern Rosatom. Projekt chce vláda financovat pomocí ruské půjčky ve výši deseti miliard eur (přes 257 miliard korun). Kvůli tomu někteří západní politikové Maďary kritizují.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Maďarsko Česká republika jaderná elektrárna Paks (Maďarsko) Karel Havlíček

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy