Britský analytik mluví o Babišovi a kontroverzním článku

Londýn – Článek vydaný americkým serverem Foreign Policy o Andreji Babišovi, českého ministra velmi pobouřil. Chce dokonce médium zažalovat. Britský profesor a odborník na východní Evropu Sean Hanley se proto rozhodl rozebrat, co bylo v článku uvedeno a jaká je pravda.

Kritický portrét českého ministra financí Babiše opravdu rozzuřil. Britský profesor se proto rozhodl nakouknout pod pokličku a vyjasnit, co vlastně server Foreign Policy napsal a jak je to ve skutečnosti. „Před rokem 1989 udělal kariéru jako úředník v organizaci zabývající se petrochemickým průmyslem. Měl kontakty s tajnou komunistickou policií, které jej vedla jako informátora (podle slovenského osudu neoprávněně – i když ještě probíhá odvolání)," shrnuje život Babiše odborník. Jeho další kariérní kroky pak byly kritizovány kvůli možným právním pochybením kolem původně státní firmy Agrofert.

Zmínka serveru Foreign Policy o tom, že byl Babiš členem KGB, podle analytika nejsou doložené a opírají se pouze o výpověď kontroverzního bývalého agenta BIS, disidenta a aktivisty Vladimíra Hučína, který byl „přesvědčen, že Babiš byl informátor KGB". V tomto směru tedy autoři článku silně pochybili. Nepodložená je také informace o spojení českého ministra se smrtí Františka Mrázka.

To ale podle londýnského profesora není to hlavní. Tím je podle něj otázka, kam směřuje česká demokracie. „Babiš netají svou frustraci z koaličních diskuzí a upřednostňuje většinový systém, kde by jedna strana měla stoprocentní zodpovědnost. Odmítl běžnou praxi, podle které by měl náměstky koaličních partnerů na svých ministerstvech. Najal a zase vyhodil ministry, jako by to byli podřízení v jeho formách. Čelí střetu zájmů," vyjmenovává problémy kolem českého ministra Hanley.

„Strany a voliči ukazují značnou snahu bránit se čemukoliv, co by mohlo znamenat převzetí moc. Ukázali to v době, kdy se prezident Zeman snažil prosadit úřednickou vládu, ale i v době opoziční smlouvy, kdy se dvě největší strany pokusily prosadit změnu ve volebním systému, která by vytěsnila menší strany," hodnotí českou veřejnost profesor.

Svým způsobem tak Babiš podle politologa představuje zlom v české demokracii. „V letech 2009 a 2010 kombinace recese a korupčních skandálů zničila standardní politické strany. Hnutí založené na jedné hlavní osobě, s programem boje proti korupci a vydařeným PR, schopnost přivést neziskové organizace a skutečné aktivisty jako odborníky z oblasti bezpečnosti a tajných služeb, s tím vším už přišel Vít Bárta a jeho dnes zapomenutá strana Věci veřejné," poukazuje odborník.

Zlom však nastal v případě lustračních zákonů. Hanley připomíná fakt, že Radmila Kleslová byla tři roky důstojníkem StB. Změna také nastala v personální politice, Babiš na spoustu pozic dosadil lidi z obchodního světa, kde se na nějaké lustrační zákony nehraje.

Přesto politolog na stávajícím vývoji vidí některá pozitiva. „Vládní koalice připravila dlouho očekávaný (a nepopiratelně špatný) služební zákon, podílí se na iniciativě Rekonstrukce státu, mění legislativu o střetu zájmů, financování politických stran a pracuje na transparentní evidenci smluv," přiznává Babišovi zásluhy politolog.

I přes to, že server Foreign Policy odepsal české ústavní a právní instituce jako neefektivní, Hanley to vidí jinak. Česká republika podle něj má stále funkční demokratické mechanismy. „Politická moc Babiše se vypaří, pokud prohraje další volby, a dokonce i pokud je vyhraje – v případě, že se proti němu spojí ostatní strany. Zůstane z něj jen konvenční magnát s ekonomickou a mediální mocí," myslí si politolog.

„My obvykle vidíme voliče jako nemyslící naivky, kteří se nechají snadno napálit vágními slogany a nesplnitelnými sliby, kteří jsou zvyklí ventilovat své frustrace bezvýznamným protestním hlasováním a kteří bezděčně dali moc autoritářským padouchům," popisuje Hanley, jak se politologové ale i třeba novináři dívají na běžné občany.

Lepší by ale bylo dívat se na Čechy jako na rozzlobené a frustrované anti-politické voliče, kteří vědí, co chtějí. Těžko totiž podle politologa existoval volič, který by si nebyl vědom všech kauz, které Babiše obklopovaly.

„Největším okamžikem tak v tomto případě není to, že se mocichytil oligarcha, ale to, že se nastartovala změna, vytáhly se velké a nepříjemné otázky o charakteru a sílu demokracie. To dělá politiku více otevřenou," myslí si Hanley.

„Je samozřejmě možné, že se většina českých voličů rozhodně žít v bnabišstánu. Ale v tom případě je to problém voličů, ne oligarchy," dodává politolog.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš novináři Velká Británie

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy