Barham Sálih

Barham Sálih

Irácký parlament dostal tři dny na jmenování premiéra

Irácký prezident Barham Sálih dnes oznámil, že dává parlamentu tři dny na jmenování nástupce premiéra Ádila Abdala Mahdího, který v prosinci rezignoval. Sálih zároveň pohrozil, že pokud tak parlament ve stanovené lhůtě neučiní, jmenuje premiéra sám, informovala agentura AFP.
Irák, centrum Bagdádu

Krveprolití v Iráku: Policie vyháněla demonstranty z tábořišť, čtyři mrtví

Čtyři lidé přišli o život při dnešních policejních zásazích proti účastníkům protivládních protestů v Iráku. S odvoláním na zdravotnické zdroje o tom informovala agentura Reuters. Policisté se snažili vytlačit demonstranty z jejich tábořišť v několika městech včetně Bagdádu. Mrtví jsou hlášeni z metropole i z jihoirácké Násiríje. Podle agentury Reuters utrpělo zranění asi 30 lidí.
Donald Trump

Trump pohrozil Iráku. Sankce jsou stále možné

Uvalení amerických sankcí na Irák je stále možné. Při dnešní schůzce s iráckým prezidentem Barhamem Sálihem to řekl americký prezident Donald Trump. Oba politici se sešli poprvé od amerického útoku, při němž byl 3. ledna v Bagdádu zabit íránských generál a člen vedení iráckých milicí. Irák tehdy protestoval proti narušení své svrchovanosti a jeho parlament požádal o stažení zahraničních vojáků z Iráku. Trump pak pohrozil sankcemi, pokud budou muset Američané odejít.
Barham Sálih

Irácký prezident Sálih odsoudil útok Íránu na základny v své zemi

Irácký prezident Barham Sálih dnes odsoudil noční íránský útok na dvě vojenské základny s americkými vojáky ve své zemi a zopakoval, že odmítá narušování irácké suverenity. Informovala o tom agentura AP. Irácké ministerstvo zahraničí si kvůli útoku předvolá íránského velvyslance v Bagdádu.
Barham Sálih

Irácký prezident vyhověl demonstrantům, odmítl jmenovat premiéra

Irácký prezident Barham Sálih dnes odmítl jmenovat premiérem kandidáta Asaada Ajdáního, kterého vybral Íránem podporovaný blok parlamentních stran. Sálih uvedl, že raději rezignuje, než aby jmenoval někoho, koho odmítají demonstranti, kteří již od října protestují v iráckých ulicích. Informovala o tom agentura Reuters. Demonstranti žádají výměnu celého vedení země, podle nich zkorumpovaného. Při protestech dosud zahynulo přes 450 lidí.
Irák

Iráčany rozzuřilo neštěstí na řece Tigris, napadli prezidentskou kolonu a guvernéra

Obyvatelé severoiráckého Mosulu dnes zablokovali silnici, po níž chtěl projet konvoj prezidenta Barhama Sáliha. Prezident přijel navštívit město, u nějž v řece Tigris ve čtvrtek utonulo po potopení trajektu téměř 100 lidí. Kolona nakonec projela, avšak krátce potom lidé začali házet kamení na auto guvernéra provincie Ninive. Iráčané jsou tragickou nehodou rozezleni a odpovědnost přičítají úřadům a zkorumpovaným politikům.
Barham Sálih

Babiš jednal s iráckým prezidentem o ekonomice, konkrétní projekty nezmínil

Jednání s iráckým prezidentem Barhamem Sálihem a libanonským premiérem Saadem Harírím má za sebou na úvod summitu Evropské unie a Ligy arabských států (LAS) český premiér Andrej Babiš. Novinářům poté v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch řekl, že diskuse s iráckou hlavou státu se soustředila na poválečnou rekonstrukci země a vzájemné ekonomické vztahy. Na probírání konkrétních projektů ale podle předsedy vlády nedošlo.
Barham Sálih

Novým prezidentem Iráku bude Kurd Barham Sálih

Novým iráckým prezidentem bude kurdský politik Barham Sálih. Ve dvoukolovém hlasování o tom rozhodl irácký parlament. Hlasování poznamenaly spory mezi dvěma hlavními kurdskými stranami Demokratickou stranou Kurdistánu (KDP) a Vlasteneckým svazem Kurdistánu (PUK). Podle zvyklostí má funkci iráckého prezidenta zastávat Kurd, vládu vede šíitský politik a parlamentu předsedá sunnita.

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy