Česká Lípa

Zvířata

Tygří jatka v ČR? U soudu vyšly najevo nové děsivé věci, žalobce navrhl tresty

V kauze nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl dnes státní zástupce navrhl pro tři obžalované vyhoštění, podmíněný trest a vězení. Jednání u soudu v České Lípě bude pokračovat odpoledne závěrečnými řečmi obhajoby a soudkyně pak možná vynese i rozsudek. Jeden z obžalovaných ale už oznámil, že jeho závěrečná řeč zabere zhruba den.
Zvířata

Nechutná tygří jatka v Česku? Soud spěje k závěru, Berousek vinu odmítá

K závěru spěje u Okresního soudu v České Lípě projednávání kauzy nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl. Závěrečné řeči by mohly zaznít už na příštím líčením nařízeném na konec května. Soudkyně dnes dočetla výpovědi posledních svědků, poslední listinné důkazy a přehrála většinu odposlechů. V případu jsou tři obvinění, mezi nimi je i provozovatel zooparků u Prahy a Doks na Českolipsku Ludvík Berousek. Vinu odmítá, podle něj má věc nepříznivý vliv na jeho chov, a zvažuje, že všech 200 zvířat nabídne zdarma státu.
Hasiči

Vichřice vzala střechu internátu v České Lípě, 36 dětí evakuovali

Vichřice připravila v noci na dnešek o střechu Domov mládeže Střední průmyslové školy v Havlíčkově ulici v České Lípě. Hasiči museli v noci evakuovat 36 dětí, které převezli do náhradního ubytování v nedalekých Zákupech. Oprava střechy přijde podle odhadů krajského úřadu na více než deset milionů korun. ČTK to dnes řekla vedoucí krajského odboru Školství Jiřina Princová.
Doga

Argentinská doga vláčela seniorku přes vesnici, v nemocnici zemřela

V nemocnici v České Lípě zemřela v pátek jednadevadesátiletá žena, kterou ve středu v obci Pihel na Českolipsku napadl pes. Na webu to uvedla policie Libereckého kraje, která teď zjišťuje, zda seniorka zemřela kvůli zraněním, jež jí argentinská doga způsobila. Policisté už vědí, komu pes patří, a předběžně ho vyslechli.
Ilustrační fotografie

Bezdomovec ubodal ženu, muže zavraždil cihlou. Soud potvrdil výjimečný trest

Třiadvacetiletý bezdomovec František Havel z České Lípy stráví za mřížemi 28 let za dvě vraždy lidí bez domova. Z vězení pak poputuje do detenčního ústavu. Uložení výjimečného trestu dnes pravomocně potvrdil pražský vrchní soud, který zamítl mladíkovo odvolání. Havel zaútočil na ženu a muže v rozmezí dvou týdnů, a to bez motivu, pouze ze vzteku.
Hasiči v akci, ilustrační foto

Panelák v České Lípě zachvátil požár, šest lidí se nadýchalo zplodin

Hasiči dnes ráno likvidovali požár ve čtyřpodlažním domě v České Lípě. Šest lidí se nadýchalo škodlivin a čtyři z nich záchranná služba převezla k dalšímu ošetření do místní nemocnice. Požár pravděpodobně vznikl od zapálené svíčky v jednom z pokojů, uvedla liberecká mluvčí policie Dagmar Sochorová. Policisté podle ní požár šetří pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Výše způsobené škody je stále v šetření, podle odhadu hasičů bude minimálně ve stovkách tisíc korun.
Bezdomovci

Bezdomovec se chtěl v třeskutém mrazu zahřát, málem ho to stálo život

Bezdomovec v Zahrádkách na Českolipsku se chtěl zřejmě ve velkých mrazech zahřát a málem se udusil. Oheň si rozdělal v dřevěném domku u železniční trati, zachránili ho hasiči. Podobných případů v mrazivých dnech přibývá, řekla dnes mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlína Bílková. Na Českolipsku klesly dnes v noci teploty až k minus 11 stupňům Celsia.
Ludvík Berousek

Soud kvůli zabíjení tygrů: Berousek se tvrdě hájí, jeden z obžalovaných se nedostavil

Pouze dva ze tří obžalovaných stanuli dnes před Okresním soudem v České Lípě na úvod procesu kvůli nelegálnímu zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl. Osmašedesátiletý provozovatel zooparků u Prahy a Doks na Českolipsku Ludvík Berousek i šestatřicetiletý preparátor Miloš Hrozínek vinu odmítají. Třetí obžalovaný, sedmapadesátiletý Xuan Vu Le, podle soudkyně Lucie Homolkové vycestoval do Vietnamu a dosud se nevrátil. Jeho případ bude projednán samostatně. Hrozínek ale při své výpovědi uvedl, že jeho otec byl minulý týden s obžalovaným Vietnamcem na obědě v pražské tržnici.
Hasiči

U Bezdězu hořel bývalý dětský tábor, oheň zasáhl i les

U Bezdězu na Českolipsku hořel v noci bývalý dětský tábor. Oheň zasáhl jednu ze dvou hlavních budov a pět chatek a rozšířil se i na blízký les. Ještě v noci se podařilo požár uhasit, dnes ráno se ale na místo museli hasiči znovu vrátit, když se tam znovu rozhořelo jedno ohnisko, řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlína Bílková.
Ilustrační fotografie

Bezdomovec dostal za vraždy výjimečný trest. Pak do detence, je velmi nebezpečný

Za dvě vraždy lidí bez domova v České Lípě dnes potrestal soud v Liberci třiadvacetiletého bezdomovce úhrnným výjimečným trestem 28 let. František Havel si ho má odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou. Až mu trest vyprší, měl by být umístěn do zabezpečovací detence. Soud tak rozhodl na doporučení znalců, podle nich je Havel pro společnost nebezpečný. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal.
Hasiči

Na Českolipsku hoří bytový dům. Šest evakuovaných a pět zraněných

Ve Sloupu v Čechách na Českolipsku hoří podkroví a střecha domu. Hasiči evakuovali šest lidí. Záchranná služba následně ošetřila pět lidí, z toho tři hasiče zraněné při likvidaci požáru. Do nemocnice převezli záchranáři tři lidi s lehčím zraněním, zbylé dva ošetřili na místě. Vyplývá to z informací od hasičů, záchranné služby a policie.
Ilustrační foto

Bezdomovec ve vzteku ubodal ženu: Vyhodila mě ze stanu, hájí se. Pak vraždil podruhé

Liberec - Krajský soud v Liberci se dnes začal zabývat případem dvou vražd, které podle obžaloby spáchal v rozmezí 14 dnů třiadvacetiletý bezdomovec. Loni násilnou smrtí zemřeli dva lidé bez domova, devětatřicetiletá žena a dvaapadesátiletý muž. Obžalovaný František Havel oba znal. Hrozí mu 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Před soudem nevypovídal, na policii uvedl, že zabíjel v opilosti, ze vzteku a msty. Rodina zavražděné žádá pro její dvě děti jako náhradu škody za nemajetkovou újmu půl milionu korun. Znalci pro něj navrhli detenci, pro společnost je podle jejich posudků nebezpečný. Líčení bude pokračovat 23. října, vyloučit nelze ani vynesení rozsudku.

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy