Babiš podepsal petici za obchvat České Lípy. Situace ve městě je neúnosná

Nový Bor - Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dnes při své návštěvě v Novém Boru podepsal petici za zrychlení přípravy výstavby obchvatu nedaleké České Lípy, která je jedním z mála větších měst, kudy kamiony přímo projíždějí.

Na setkání s vládou petici přinesl senátor Jiří Vosecký (Starostové pro Liberecký kraj). Podpis připojil i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Zároveň ujistil, že stavba dostane výjimku, což by mělo přípravu urychlit a zajistit financování. Náklady na dvě etapy, které je nutné dokončit, projektanti odhadli na dvě miliardy korun bez DPH.

"Dneska říkáme, že stavby, které budou připraveny, budou profinancovány a budou se stavět. Tady máme velkou výhodu, že nemusíme dělat EIA, prošlo nám zjišťovací řízení, zpracovává se dokumentace pro územní rozhodnutí. Jakmile tohle bude, tak dám výjimku a budou se vykupovat pozemky," doplnil Ťok.

Podle starostky České Lípy Romany Žatecké (ČSSD) je situace neúnosná. Středem města po silnici I/9 denně projede přes 14.000 aut, po silnici v Děčínské ulici dokonce 25.000 aut za 24 hodin. O obchvatu, který měl odvést dopravu mimo zástavbu, se mluví už od 90. let minulého století, upozornil Vosecký. Stavět se obchvat začal v roce 2008, a v roce 2016 měl být projekt za pět miliard korun hotový. V roce 2010 ho ale z úsporných důvodů zastavil tehdejší ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné), stejně jako dalších 11 projektů.

Už sedm let tak práce na obchvatu stojí. Postavit je potřeba další dvě etapy - z Dubice do Dolní Libchavy a z Dolní Libchavy do Nového Boru. "Na té první části je hotová dokumentace pro územní rozhodnutí a pokud půjde vše dobře, tak v roce 2020 by to mělo být vysoutěžené a k realizaci," informoval premiéra Josef Tomeš z liberecké ŘSD. Etapa by podle něj měla být hotová zhruba do dvou let a na ni by měla navázat další, která má skončit v roce 2024. Zkomplikovat to ale mohou ještě výkupy pozemků. U první etapy je jich vykoupeno 80 procent, u druhé ještě výkupy nezačaly.

Babiš navrhuje rozšíření poslaneckého návrhu zákona, který má urychlit výstavbu určených dopravních staveb. Zákon u stanovených staveb předpokládá zavedení předběžné držby pozemků a také jejich zpřístupnění pro přípravné práce.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Dan Ťok (ministr dopravy) Liberecký kraj Česká Lípa Silnice Ministerstvo dopravy

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy