Chemnitz

Německá policie, ilustrační foto

Pravicoví radikálové v Chemnitzu plánovali "hony" na přistěhovalce

Pravicoví radikálové loni v létě v saském Chemnitzu (Saské Kamenici) plánovali útoky na přistěhovalce. Vyplývá to z jejich vzájemné komunikace, v níž psali třeba o "honu". S odvoláním na policejní informace o tom dnes informují rozhlasové a televizní stanice NDR a WDR a list Süddeutsche Zeitung. O tom, jestli se po vraždě 35letého Němce, od níž dnes uplynul přesně rok, ve městě nedaleko českých hranic uskutečnily štvanice, se loni v Německu vedly vášnivé politické debaty.
Zbraně

Vražedný útok uprchlíka v Chemnitzu: Soud vynesl trest za ubodání Němce

Na 9,5 roku do vězení dnes soud v Drážďanech poslal mladého Syřana za loňské ubodání 35letého Němce v Chemnitzu (Saské Kamenici). Proti verdiktu je možné odvolání. Případ ve městě nedaleko českých hranic vyvolal rozsáhlé demonstrace, jichž se ve velkém účastnili i pravicoví radikálové, a měl i politické dopady.
Německá policie, ilustrační foto

Vraždil v Chemnitzu uprchlík? Začíná ostře sledovaný proces, útok vyvolal vlnu protestů

V Drážďanech dnes začal ostře sledovaný soud se Syřanem, který čelí obžalobě, že loni v Saské Kamenici (Chemnitzu) zabil 35letého Němce. Násilná smrt muže v tomto východoněmeckém městě vyvolala rozsáhlé demonstrace, do nichž se zapojili i pravicoví extremisté, odstartovala širokou politickou a společenskou debatu a ve svém důsledku vedla i k výměně v čele německé civilní kontrarozvědky.
Německá policie

Syrský uprchlík byl obžalován z vraždy v Chemnitzu, ubodal Němce (†35)

Německé státní zastupitelství dnes obžalovalo syrského žadatele o azyl ze zabití 35letého Němce s kubánskými kořeny, jehož smrt loni na podzim vyvolala ve východoněmeckém městě Chemnitz (Saská Kamenice) vlnu protestů. Informovala o tom agentura DPA. Vyšetřování dvou dalších podezřelých z Iráku policie zatím neuzavřela.
Angela Merkelová

Vypadni! křičeli na Merkelovou v Chemnitzu. Kancléřka přiznala chyby v migrační politice

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes během návštěvy města Chemnitzu (Saské Kamenice) uznala, že její vláda v migrační politice chybovala. Chybu podle ní ovšem neudělala tím, že pomohla uprchlíkům v nouzi, ale tím, že se nezajímala včas o situací zemí, ze kterých přichází. Merkelová se v debatě se čtenáři listu Freie Presse vrátila rovněž k bouřlivým událostem v podkrušnohorském městě na přelomu srpna a září. Proti Merkelové ve městě demonstrovalo podle úřadů zhruba 2500 lidí.
Frank-Walter Steinmeier

Běsnění začalo před 80 lety. Křišťálová noc byla předzvěstí pádu do barbarství, řekl Steinmeier

Takzvaná Křišťálová noc byla podle německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera předzvěstí civilizačního zlomu a pádu Německa do barbarství, který přišel nedlouho po ní. Steinmeier to v den 80. výročí protižidovského teroru řekl v projevu před Spolkovým sněmem. Velmi podobně hovořila na ústřední připomínce Křišťálové noci v jedné z berlínských synagog i kancléřka Angela Merkelová.
Hans-Georg Maassen

Německé ministerstvo otočilo: Šéf rozvědky Maassen bude propuštěn, peskoval vládu

Německé ministerstvo vnitra se podle dnešních informací agentury DPA chystá propustit či poslat do výslužby šéfa Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Hanse-Georga Maassena. Poradcem na ministerstvu, jak se očekávalo, se tak nestane. Důvodem chystaného kroku jsou podle agentury Maassenovy kontroverzní výroky v proslovu připraveném na rozloučenou s dosavadní funkcí. Maassen se do problémů dostal kvůli komentáři k nedávnému dění k Chemnitzu (Saské Kamenici) po vraždě Němce, z níž jsou podezřelí tři přistěhovalci.
Ilustrační foto

Steinmeier přijel do Saska. Obyvatelům Chemnitzu poslal ostrý vzkaz

Před rasismem a braním spravedlnosti do vlastních rukou dnes při návštěvách východoněmeckých Drážďan a Chemnitzu (Saské Kamenice) varoval německý prezident Frank-Walter Steinmeier. V Chemnitzu mimo jiné hovořil s obyvateli o situaci ve městě, které se na přelomu srpna a září dostalo do centra pozornosti kvůli sérii pravicových demonstrací po vraždě pětatřicetiletého Němce, z níž jsou podezřelí přistěhovalci.
Německá policie, ilustrační foto

Další xenofobní útok v Chemnitzu? Případ řeší kontrarozvědka

Ve východoněmeckém městě Chemnitz (Saská Kamenice) v noci na dnešek neznámí pachatelé vnikli do turecké restaurace a založili tam požár. Vyšetřování převzala kontrarozvědka, protože v tuto chvíli nelze vyloučit xenofobní motiv činu, sdělila policie citovaná agenturou DPA.
Ilustrační foto

Revolution Chemnitz? Pravicoví teroristé chtěli v Německu zabíjet migranty

Německé úřady dnes zadržely ve spolkových zemích Sasko a Bavorsko šest mužů kvůli podezření z vytvoření teroristické pravicově extremistické organizace s názvem Revolution Chemnitz. Ta údajně plánovala útoky na migranty. Podle spolkového státního zastupitelství bylo kromě toho prohledáno několik bytů a dalších prostor v Sasku, informovala agentura DPA.
Uprchlíci, ilustrační foto

Proklínaný multikulturalismus? Tato studie vás zřejmě překvapí

Chemnitz - Migrační krize přinesla do popředí otázku soužití kultur. Odpůrci migraci mají za to, že to nelze docílit a že v Německu dochází k postupnému uvědomování si této skutečnosti, jak mají dokazovat protesty v Chemnizu (Saské Kamenici). Podle příznivců migrace však protesty ukázaly, že ve východním Německu existuje nedostatečný kontakt mezi cizinci a nativními obyvateli a proto převažuje řada stereotypů o migrantech. Prostřednictvím kontaktu je dle nich možné snížit současné napětí. Je však tzv. kontaktní hypotéza pravdivá?
Německá kancléřka Angela Merkelová

Potrestání povýšením? Merkelová připustila pochybení v kauze šéfa kontrarozvědky

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) dnes připustila pochybení ve způsobu, jakým špičky koalice řešily kauzu šéfa kontrarozvědky Hanse-Georga Maassena. Kvůli jeho nepodloženým výrokům o situaci v Chemnitzu (Saské Kamenici) nejprve v úterý rozhodly o tom, že Maassen bude muset svůj post opustit, ale zároveň povýší do role státního tajemníka na ministerstvu vnitra. Své rozhodnutí po vlně kritiky revidovaly až v neděli.
Německá policie, ilustrační fotografie

Iráčan zapletený do vraždy v Chemnitzu bude propuštěn, pomohl mu svědek

Chemnitz - Jeden z podezřelých ze zabití pětatřicetiletého Němce v Chemnitzu (Saské Kamenici), které vyvolalo řadu demonstrací, bude propuštěn z vazby. Jeho právník o dnešním rozhodnutí soudu informoval rozhlasovou a televizní stanici NDR a noviny Süddeutsche Zeitung. Druhý ze zatčených podezřelých je zatím ve vazbě. Po třetím podezřelém policie stále pátrá.
Ilustrační foto

Uprchlíci podezřelí z vraždy v Chemnitzu odmítají vazbu, důkazy jsou prý nulové

Chemnitz - Oba muži podezřelí z ubodání 35letého Němce na konci srpna v Chemnitzu (Saské Kamenici) podali prostřednictvím svých obhájců návrh na přezkoumání vyšetřovací vazby. Oznámila to dnes podle agentury DPA mluvčí státního zastupitelství v tomto východoněmeckém městě Ingrid Burghartová. Podle právního zástupce jednoho z obviněných zcela chybí důvody pro vazbu. Městský soud má oprávněnost vazby přezkoumat příští týden.
Německá policie, ilustrační fotografie

Za hajlování v Chemnitzu padl první trest, muž navíc napadl policistu

Chemnitz - Němce, který na zářijové demonstraci v Chemnitzu hajloval a napadl policistu, dnes správní soud v tomto východoněmeckém městě odsoudil k podmínečnému trestu ve výši osmi měsíců a pokutě 2000 eur (51.000 Kč). Další obžalovaný z hajlování stane před soudem v pátek.
Angela Merkelová, německá kancléřka

Merkelová nabroušeně: Pro štvaní není žádná omluva. I muslimové patří do Německa

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová v reakci na dění posledních týdnů ve východní části Německa vyjádřila pochopení pro pobouření lidí z trestných činů, z nichž jsou podezřelí žadatelé o azyl, nic podle ní ale není omluvou pro štvaní, nacistická hesla či napadání policistů. V projevu ve Spolkovém sněmu zároveň uvedla, že nepřipustí, aby byly některé skupiny obyvatel vylučovány z německé společnosti.

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 19 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 49 minutami

před 49 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy