Běsnění začalo před 80 lety. Křišťálová noc byla předzvěstí pádu do barbarství, řekl Steinmeier

Takzvaná Křišťálová noc byla podle německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera předzvěstí civilizačního zlomu a pádu Německa do barbarství, který přišel nedlouho po ní. Steinmeier to v den 80. výročí protižidovského teroru řekl v projevu před Spolkovým sněmem. Velmi podobně hovořila na ústřední připomínce Křišťálové noci v jedné z berlínských synagog i kancléřka Angela Merkelová.

"Přesně před 80 lety v noci z 9. na 10. listopadu 1938 hořely v Německu synagogy, rabovaly se a ničily židovské obchody, stovky mužů a žen byly zabity nacisty, spáchaly sebevraždu nebo zemřely po týrání v koncentračních táborech," připomněl německý prezident.

"Tyto pogromy, tehdy pro všechny viditelné, byly předzvěstí pronásledování a likvidace evropských Židů, které přišly potom. Představují s ničím nesrovnatelný civilizační zlom, pád Německa do barbarství," řekl také.

"Pogromy z listopadu 1938 byly důležitým krokem k civilizačnímu zlomu šoa. Následkem bylo šest milionů zavražděných Židů," uvedla dnes ve stejném duchu Merkelová, podle níž je třeba si tyto události připomínat nejen při jejich výročí.

S nacistickým režimem podle Steinmeiera souvisí nejtěžší a nejbolestivější otázka německé historie - jak je možné, že národ, který 9. listopadu 1918 vykročil vstříc demokracii a proslavil se ve vědě nebo kultuře, se o pár let později dopustil takových zvěrstev. "Jak se to mohlo stát, že stejný národ během několika málo let v demokratických volbách dopomohl nepřátelům demokracie k většině, své evropské sousedy uvrhl do války a záhuby, díval se jiným směrem, pokud dokonce nejásal, když doma v jeho vlastní ulicí byli ze svých domovů vytrháváni židovští sousedé, homosexuálové a psychicky nemocní?" ptal se Steinmeier.

Německo si je podle něj dobře vědomo své historické zodpovědnosti a i dnes se podle toho musí chovat. "Musíme jednat kdekoli, kde je zraňována důstojnost někoho jiného, musíme se postavit jazyku nenávisti, nesmíme dopustit, aby o sobě někteří znovu tvrdili, že pouze oni mluví za skutečný lid a jiné vylučovali," prohlásil německý prezident ve zřejmé narážce na protestní a protiimigrační Alternativu pro Německo (AfD), jejíž poslanci v reakci na tato slova na rozdíl od zbytku Spolkového sněmu netleskali.

#OnThisDay, we mark 80 yrs since #Kristallnacht, when Nazis (and their enablers) across Germany & Austria razed synagogues, smashed windows and murdered almost 100 Jews in a violent pogrom - known as ’Night of Broken Glass'.My #THREAD ? with some thoughts on #Kristallnacht80: pic.twitter.com/m94RXAGFax

— Arsen Ostrovsky (@Ostrov_A) 9. listopadu 2018

"Musíme odporovat, když se z určitých skupin dělají obětní beránci, když jsou lidé určitého náboženství nebo barvy kůže automaticky podezříváni, a nepolevíme v našem boji proti antisemitismu," zdůraznil také Steinmeier.

K boji proti antisemitismu vyzvala i Merkelová. "Stát musí důsledně zasahovat proti hanobení, vylučování, antisemitismu, rasismu a pravicovému radikalismu," uvedla. Protižidovské útoky, mezi nimiž uvedla i nedávné napadení židovské restaurace v Chemnitzu (Saské Kamenici), musí podle ní pobuřovat všechny občany.

Nacistickému teroru 9. a 10. listopadu 1938 padlo za oběť nejméně 100 Židů. Zničeno či poškozeno bylo více než 1200 synagog a židovských modliteben a zhruba 7500 obchodů na území německé říše, do níž už v té době patřily i dříve československé Sudety. Bezprostředně po teroru bylo zatčeno na 30.000 Židů, z nichž většina skončila v koncentračních táborech, kde jich zhruba tisícovka zahynula. Vrcholem nacistické perverze bylo, že Židé museli za způsobené škody zaplatit jednu miliardu marek.

Dnešní den si ale Němci nepřipomínají jen v souvislosti s Křišťálovou nocí - 9. listopad pro ně symbolizuje výrazně více, a to jak toho špatného, tak toho dobrého. V tento den byla v roce 1918 - tedy přesně před 100 lety - vyhlášena republika, v roce 1923 se Adolf Hitler pokusil o puč a v roce 1989 padla berlínská zeď.

Související

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

Více souvisejících

Frank-Walter Steinmeier Německo historie holocaust křišťálová noc Angela Merkelová Antisemitismus Chemnitz

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy