Proklínaný multikulturalismus? Tato studie vás zřejmě překvapí

Chemnitz - Migrační krize přinesla do popředí otázku soužití kultur. Odpůrci migraci mají za to, že to nelze docílit a že v Německu dochází k postupnému uvědomování si této skutečnosti, jak mají dokazovat protesty v Chemnizu (Saské Kamenici). Podle příznivců migrace však protesty ukázaly, že ve východním Německu existuje nedostatečný kontakt mezi cizinci a nativními obyvateli a proto převažuje řada stereotypů o migrantech. Prostřednictvím kontaktu je dle nich možné snížit současné napětí. Je však tzv. kontaktní hypotéza pravdivá?

Podle časopisu Forbes je třeba se na celou komplexní otázku migrace v Německu a problému žití s přistěhovalci s jiných kultur dívat optikou tzv. kontaktní hypotézy. Ta stanovuje, že čím jsou lidé v menší interakci, tím více hrozí, že se na sebe budou dívat „skrz prsty.“ Jinými slovy, pokud nativní obyvatel je více v kontaktu s cizincem, bude vykazovat menší známky xenofobie a rasismu či obecně nedůvěry vůči tomuto druhému jedinci.

Podle Dr. Hanse Vorländera, německého politologa a člena Expertní rady německé Nadace pro integraci a migraci, tato teorie velmi dobře vysvětluje, co se dělo v Chemnitzu. Východoněmecké město má jednu z nejmenších mír imigrace v Německu. Obecně, do východního Německa chodí mnohonásobně cizinců než do západního Německa a proto je dle Vorländera zde jistý druh xenofobie, protože východní Němci nejsou prostě zvyklí vídat lidi z jiných kultur a národností.

Sasko a Sasko-Anhaltsko, dvě spolkové země, kam spadají Chemnitz a další místo protiimigračních demonstrací Köthen, mají podle národních statistik z roku 2017 okolo 48 cizinců na tisíc obyvatel. V průměru mají německé spolkové země 128,4 cizinců na tisíc obyvatel. Kombinovaný průměr všech států východní Německa je 47,1 cizinců na tisíc počet obyvatel, zatímco v případě západního Berlína je to 137 cizinců na tisíc počet obyvatel, zhruba trojnásobně více.

Ačkoliv má východní Německo menší počet cizinců, v porovnání se západním Německem zde dochází k více útokům na ně. Podle každoroční zprávy Status německé jednoty pro rok 2016 docházelo ve východním Německo v průměru 45,7 útokům na milion obyvatel ve srovnání s 10,5 útokům na milion obyvatel v bývalých státech západního Německa.

Je to též východní Německo, kde má baštu protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD). Podle průzkumů by zde AfD mohla vyhrát i nad koalicí CDU/CSU v říjnových zemských volbách. Jedná se opětovně o velký rozdíl oproti západnímu Německu, kde dominuje CDU/CSU a AfD je až čtvrtá v pořadí úspěšnosti po Sociálnědemokratické straně (SPD) a Zelených. Celkově nicméně hvězda AfD stoupá podle posledních průzkumů a lví podíl na tom má východní Německo.

Kontaktní hypotéza

Příznivci kontaktní hypotézy jako Vorlädner mají za to, že pokud bude věnována dostatečná péče sbližování cizinců s nativní komunitou, dospěje se nakonec, přes všechny překážky, k tomu, že předsudky nativních obyvatel zeslábnou. Nicméně, jakkoliv je kontaktní hypotéza populární a dle teorie účinná, podle kritických hlasů je velmi obtížné ji uvést v praxi.

Washington Post poukazuje na výzkumy sociologů, které ukazují, že samotný kontakt mezi dvěma odlišnými stranami vedl ve skutečnosti jen k zapouzdření předsudků daných stran namísto toho, aby je pomohl snížit. Podle průzkumu psycholožky Betsy Levy Paluckové z Princetonské Univerzity kontakt mezi dvěma skupinami sice snížil míru předsudků, ale jednalo se o setkání „normálních“ lidí s postiženými lidmi. V případě setkání lidí s odlišnou rasou však potřebné výzkumy chybí a kontaktní hypotéza není podporována dostatečným korpusem vědeckých studií.

Ryan Enos, politolog z Harvardu, uskutečnil experiment, během něhož na rušné vlakové stanici se čekající osoby střetávali s párem ve španělštině komunikujících Hispánců. Po několika dnech dotázání cestující byli více pro zastavení migrace z hispánských zemí než před uskutečněním experimentu, ukázal Enosův průzkum.

Podle Enose tato situace, kdy kontakt vede k opaku toho, co by měl uskutečnit, vychází z toho, že lidé sice byli blízko, ale zároveň „velmi daleko“. Sice se viděli, ale neměli mezi sebou žádný smysluplný kontakt. Společná existence tak nevedla k snížení předsudků, ale jejich posílení. Případ východního Německa se zdá tento poznatek potvrzovat v jeho plnosti.   

Související

Více souvisejících

Německo migrace Chemnitz uprchlíci

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy