elektrárna Počerady

Spolana Neratovice

Jedy v ovzduší. Největším znečišťovatelem byla loni opět Spolana, tvrdí Arnika

U většiny sledovaných látek znečišťujících ovzduší zaznamenala ekologická organizace Arnika loni pokles množství oproti roku 2018. Výjimkou jsou například emise rtuti. Na dnešní on-line tiskové konferenci k představení žebříčků za rok 2019, které čerpají z dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ), to řekl vedoucí programu Toxické látky a odpady Jindřich Petrlík.
Lidé demonstrují před elektrárnou Počerady. (5.9.2020)

Další protiuhelný protest. 200 lidí demonstrovalo před elektrárnou Počerady

Zhruba dvě stovky lidí dnes demonstrovaly před elektrárnou Počerady na Lounsku, která je největším odběratelem hnědého uhlí z lomu Vršany u Mostu. Demonstranti požadovali rychlé ukončení těžby uhlí a s ním i ukončení provozu podle nich nejšpinavější elektrárny Počerady. Demonstrace zakončila takzvané akční dny, které začaly ve čtvrtek, řekl ČTK organizátor protestu Luboš Pavlovič.
ČEZ

Valná hromada ČEZ začala bouřlivě. Aktivisté "uvítali" management scénkou a transparenty

Proti snaze energetické společnosti ČEZ získat dočasnou výjimku z emisních limitů pro její elektrárny a teplárny dnes v Praze protestovaly asi dvě desítky aktivistů. Před Kongresovým centrem, kde se koná valná hromada ČEZ, uspořádali krátký happening. Součástí byla i scénka, která poukazovala na to, že v případě schválení výjimky by uhelná elektrárna Počerady vypouštěla čtyřikrát více rtuti, než povolí nový limit. Protest iniciovaly Hnutí Duha a Greenpeace.
Smog

Nejvíce oxidu uhličitého v Česku vypustila elektrárna Počerady, ukazují data EK

Hnědouhelná elektrárna Počerady vypustila loni do atmosféry nejvíce oxidu uhličitého (CO2) z českých zdrojů - více než 4,7 milionu tun. Elektrárnu provozuje ČEZ, od roku 2024 ji má převzít skupina Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Druhé jsou Tušimice II, další elektrárna ČEZ, se 4,7 milionu tun CO2. Třetí největší znečišťovatel byla paroplynová elektrárna Vřesová Sokolovské uhelné, která vypustila 3,9 tuny CO2.
Vláda

Před sídlem vlády se demonstrovalo. Aktivisté mají rázné požadavky

Zhruba 20 aktivistů z české pobočky mezinárodního hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) dnes demonstrovalo u úřadu vlády před dalším jednáním takzvané uhelné komise. Protestující požadují odstavení uhelných elektráren v Česku do roku 2030. Jednání komise kritizují a označují ho za neefektivní.
Ilustrační foto

Sev.en Energy: Do modernizace a ekologizace Počerad dáme miliardy

Skupina Sev.en Energy hodlá do modernizace a ekologických opatření v hnědouhelné elektrárny Počerady investovat miliardy korun, aby zdroj splňoval stále přísnější limity pro ekologický provoz. ČTK to dnes řekla mluvčí firmy Gabriela Sáričková Benešová. Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače se stane majitelem elektrárny od roku 2024. Dosavadní majitel elektrárny - ČEZ, nevyužil do konce roku 2019 opci, aby prodej odvolal. ČEZ za elektrárnu získá dvě miliardy korun.
ČEZ

Tykač zvýší emise skleníkových plynů? Ekologové kritizují změnu majitele elektrárny Počerady

Ekologové považují změnu majitele hnědouhelné elektrárny Počerady od roku 2024 za nezodpovědnou, skupina Sev.en Energy ji podle nich bude chtít provozovat dlouhodobě. Uvedli to v dnešní tiskové zprávě poté, co společnost ČEZ, dosavadní majitel elektrárny, nevyužila do konce roku 2019 opci, aby prodej odvolala. Minoritní akcionář a kritik současného vedení ČEZ Michal Šnobr kritizoval to, že ČEZ za elektrárnu od konkurence obdrží pouze dvě miliardy korun.
Ilustrační foto

V Praze se demonstrovalo za lepší klima, studenti skandovali hesla proti Tykačovi

Na pražském Klárově se dnes dopoledne sešla více než stovka mladých lidí, aby se připojili k celosvětovému protestu za lepší klima pořádanému hnutím Fridays for Future (Pátky pro budoucnost). Mezi účastníky nechyběli středoškoláci a vysokoškoláci nebo studenti Univerzity Karlovy, kteří v polovině listopadu několik dnů stávkovali v jejích budovách za lepší ochranu klimatu.
ČEZ, ilustrační foto

Ve Vršanech protestují druhý den aktivisté, chtějí konec "doby uhelné"

Už druhý den protestuje osm aktivistů na Mostecku proti tomu, aby ČEZ případně prodal elektrárnu Počerady společnosti Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Na rypadle v Lomu Vršany, které v úterý kolem 06:00 obsadili, strávili celou noc. Nic se nezměnilo, dosavadní vyjednávání byla neúspěšná. Aktivisté zůstávají na místě. ČTK to dnes ráno řekla severočeská policejní mluvčí Alena Bartošová.
ČEZ

Aktivisté jsou na rypadle v Lomu Vršany už přes půl dne

Osm aktivistů, kteří dnes časně ráno obsadili rypadlo v hnědouhelném Lomu Vršany, protestuje touto formou už víc než 12 hodin proti tomu, aby ČEZ případně prodal elektrárnu Počerady společnosti Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Policie je na místě, dál s nimi vyjednává a snaží se je přesvědčit, aby místo opustili.
krimi

Aktivisté obsadili rypadlo Lomu Vršany. Odmítají slézt, na místě je policie

Rypadlo hnědouhelného Lomu Vršany na Mostecku obsadili dnes ráno aktivisté. Protestují proti tomu, že ČEZ zamýšlí prodat elektrárnu Chvaletice společnosti Se.ven Energy finančníka Pavla Tykače. Na místě je policie. Osm lidí vylezlo na skrývkový bagr na Slatinické výsypce. Bagr byl v tu dobu mimo provoz, řekla Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí skupiny Se.ven Energy, které patří lom. Policie uvedla, že aktivisté přes výzvy odmítají slézt a hrozí jim pokuta.
ČEZ

ČEZ plánuje prodat Počerady a do roku 2040 odstavit většinu svých uhelných zdrojů

Energetická společnost ČEZ plánuje nyní prodat hnědouhelnou elektrárnu Počerady společnosti Se.ven Energy finančníka Pavla Tykače. Do roku 2040 pak chce odstavit většinu svých uhelných zdrojů. Jejich instalovaný výkon klesne z dnešních 6,2 gigawattu (GW) na 0,7 GW, což je výkon nového bloku v elektrárně Ledvice. Zástupci firmy to uvedli na dnešní tiskové konferenci v sídle společnosti v Praze.

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 13 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

Na poslední rozloučení s Josefem Lauferem dorazili Soukup či Troška

Rodinní příslušníci a přátele se ve čtvrtek před polednem rozloučili s populárním hercem a zpěvákem Josefem Lauferem, který zemřel o uplynulém víkendu. Bylo mu 84 let. Laufer strávil poslední čtyři roky života v kómatu na nemocničním lůžku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy