Gulag

Věznice, ilustrační fotografie

Ruský historik Dmitrijev odsouzen, na svobodu má vyjít na podzim

Ruský soud poslal na 3,5 roku za mříže historika Jurije Dmitrijeva, známého odhalováním zločinů z éry komunistického diktátora Josifa Stalina. O verdiktu informovala agentura TASS s odvoláním na historikova právníka. Dmitrijev byl obžalován ze sexuálního násilí, prokurátor žádal 15 let vězení.
ústr

Čechoslováci v gulagu. Nový web přináší výsledky bádání o represích v SSSR

Nový web Čechoslováci v gulagu spustil Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Přináší výsledky bádání historiků o politických represích vůči československým občanům a krajanům v Sovětském svazu (SSSR). Na webu jsou odborné i popularizační články, knihy, výstavy a videozáznamy besed. Za ÚSTR o tom v dnešní tiskové zprávě informovala Darja Čablová.
ústr

Brutální komanda Smerš v akci. ÚSTR připomíná osoby zavlečené po válce do gulagu

Osudy lidí, kteří byli po válce odvlečeni do sovětských věznic a gulagů, připomíná Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Zveřejnil portréty 23 vybraných osobností. Historikům při výzkumu pomáhají dokumenty z ukrajinských i tuzemských archivů, pozůstalosti, ale i vzpomínky pamětníků. Mluvčí ÚSTR Darja Čablová to uvedla v dnešní tiskové zprávě.
Památník Obětí politických represí na Archangelském hřbitově v Kazani, Rusko

Sovětskými gulagy prošlo podle historiků až 18 milionů lidí

Jednou z nejtragičtějších kapitol režimu sovětského diktátora Josifa Stalina, který měl na svědomí desítky milionů obětí, byly pracovní tábory, pro které se vžil název gulag. Nápravně-pracovní tábory, ve kterých byla využívána za nelidských podmínek otrocká práce vězňů na těžbu dřeva, práci v dolech či na různých gigantických stavbách, se začaly budovat již za vlády bolševického vůdce Vladimíra Iljiče Lenina, oficiálně byly zřízeny za Stalinovy hrůzovlády. O zřízení systému nápravně-pracovních táborů rozhodla Rada Lidových komisařů před 90 lety, 7. dubna 1930. Odhady historiků uvádějí celkový počet vězňů gulagů na 15 až 18 milionů, z nichž nejméně 1,5 milionu pobyt v táborech nepřežilo.
Gulag

Sosnarová se pře s historiky, zdali byla vězněm v gulagu. Na krajskou cenu už by ji nenavrhli

Starosta Velatic na Brněnsku Jan Grolich (KDU-ČSL) by už nenavrhl na cenu Jihomoravského kraje Věru Sosnarovou, která tvrdí, že byla po druhé světové válce vězněna v sovětském pracovním táboře na Sibiři, a o svých zážitcích vypráví na přednáškách. Grolich to uvedl na facebooku. Cenu Sosnarové loni v listopadu předal hejtman Bohumil Šimek, její příběh ale zpochybnil historik Adam Hradilek z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR).
Gulag

TASS odtajnil na internetu průvodce táborů Gulag

Ruská státní agentura TASS zpřístupnila na internetu soubor informací a archivních dokumentů, které se vztahují k historii prvních bolševických koncentračních táborů, známých pod pozdějším názvem Gulag.

Aktuálně se děje

před 31 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy