Nejznámější česká pamětnice gulagu lhala? Historik dokázal, jak to doopravdy bylo

Věra Sosnarová objížděla školy se svým příběhem o hrozivých zkušenostech z sovětského gulagu. Historik Adam Hradilek z Ústavu pro studium totalitních režimů však doložil, že nikdy v gulagu nebyla a naopak v Sovětském svazu působila jako civilní pracovnice.

88letá důchodkyně už 15 let vypráví o tom, jak byla Rudou armádou odvlečena v roce 1945 z Brna do gulagu na Sibiř. Tvrdila, že byla i se svou maminkou opakovaně znásilňována.

Dle jejího líčení byly v gulagu masově upalováni vězni ve stodolách, jejich otravování jeden či pohřbívání zaživa. Hradilek však v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV řekl, že jak dle odborné literatury, tak dle skutečných pamětníků se žádné takové věci v gulazích neodehrávaly. Díky tomu on a jeho kolegové z ústavu pro studium totalitních režimů Sosnarové nevěřili.

Podle Hradilka však největší pochybnost o příběhu Sosnarové vzbuzovala skutečnost, že nikdy nedodala žádné dokumenty, které by dokládaly její pobyt ve vězení. Upozorňuje, že každý propuštěný vězeň dostával propustku, bez které se nemohl pohybovat na území SSSR.

Hradilkovi se též podařilo najít dokumenty potvrzující, že pracovala jako civilní osoba v SSSR v různých továrnách na Uralu. V té první pracovala na místě bydliště její maminky. Historik podotýká, že vězni gulagu nikdy nebyli posíláni do místa svého bydliště.

Sosnarová v rozhovoru pro DVTV přiznala, že 19 let nebyla v gulagu, ale tři roky jsme byly v pracovním lágru. „Lágr jako lágr,“ uvedla. Tvrdí, že o tom nemohla mluvit, protože pracovní tábor na výrobu radiátorů ve skutečnosti byl pracovním táborem na výrobu vojenského tanků.

Údajná vězeňkyně tvrdí, že žádné dokumenty o její přítomnosti ve vězení nedostala, údajně z toho důvodu, že SSSR tyto informace tajil. Ty dokumenty o jejím civilním povoláním, které získal Hradilek, považuje za zfalšované.

„Beztak to nic nemění na tom, že paní Sosnarová v gulagu zkrátka nebyla. Bez ohledu na to, zda se tanky v továrně, kde pracovala, skutečně vyráběly,“ komentoval pro server Lidovky.cz její tvrzení Hradilek.

Podle historika je též podezřelé, že se svým příběhem přišla až v roce 2002, kdy zákonodárci schválili odškodnění pro oběti gulagů za každý měsíc věznění. Sosnarová mohla mít nárok až na tři miliony korun, avšak Česká správa sociálního zabezpečení ji odmítla peníze vyplatit z důvodu jejích chybějících dokumentů dokazujících, že byla v gulagu na Sibiři. Za Sosnarovou se tenkrát postavili známé osobnosti i média, která ji vnímala za oběť byrokratického systému.

Podle Hradilka však úřad postupoval zcela správně. „Stovky nebo tisíce lidí jsou ohlupováni na těchto besedách,“ vyjádřil se na adresu Sosnarové. Podle něj je na tvůrcích besed, zda se nechají obelhávat dál.

Dle serveru iDNES.cz by někteří, kteří tyto besedy zorganizovali, by ji nepozvali, pokud by měli informace představené Hradilkem. „V případě tak výrazných pochyb o jejím příběhu bych ji znovu nepozval,“ uvedl například starosta brněnské Bystrce Tomáš Kratochvíl (ČSSD).

Naopak zastupitel za KDU-ČSL v Jihomoravském kraji, Jan Grolich má za to, že hlavní je poselství příběhu Sosnarové. „Přes články pana Hradilka nemám důvod význam a poslání jejího životního příběhu znevažovat,“ uvedl. Na jeho podnět získala Sosnarová Cenu hejtmana Jihomoravského kraje. Mluvčí hejtmanství Jiří Klement uvedl, že krajský úřad neplánuje její odebrání.

Související

Rusko, ilustrační foto

Memorial chystá odvolání proti odsouzení "kronikáře Gulagu"

Právníci ruské nevládní organizace Memorial, známé odhalováním zločinů stalinismu a obhajobou lidských práv, se připravují v nejbližších dnech napadnout u kasačního soudu úterní rozsudek zpřísňující historikovi Juriji Dmitrijevovi trest z 3,5 na 13 let vězení, protože Dmitrijev byl podle nich zbaven práva na obhajobu. Poté se obrátí na Evropský soud pro lidská práva, uvedl dnes ruský list Kommersant.
Věznice, ilustrační fotografie

Ruský historik Dmitrijev odsouzen, na svobodu má vyjít na podzim

Ruský soud poslal na 3,5 roku za mříže historika Jurije Dmitrijeva, známého odhalováním zločinů z éry komunistického diktátora Josifa Stalina. O verdiktu informovala agentura TASS s odvoláním na historikova právníka. Dmitrijev byl obžalován ze sexuálního násilí, prokurátor žádal 15 let vězení.

Více souvisejících

Gulag sibiř Sovětský svaz Věra Sosnarová

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy