Igor Stříž

Marie Benešová

Benešová projedná stažení novely ke státním zástupcům s premiérem

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) je vstřícná k návrhu nového nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, aby stáhla z vlády novelu zákona o státním zastupitelství. Věc chce ale nejprve projednat s premiérem, sdělil médiím po dnešní schůzce s ministryní Stříž. Šéf žalobců usiluje o přepracování předlohy, po volbách chce předložit novému ministrovi ucelené podklady.
Marie Benešová

Benešová a Stříž proberou úpravy zákona o státním zastupitelství

Nový nejvyšší státní zástupce Igor Stříž na čtvrtečním jednání požádá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO), aby z vlády stáhla kritizovaný návrh zákona o státním zastupitelství. Stříž v rozhovoru pro Deník N řekl, že chce jednat o přepracování materiálu. Podle Benešové vláda v tomto volebním období návrh stejně neprojedná, k jednání je připravená, píše server Deníku N.
Tomáš Zdechovský Rozhovor

Babiše v Bruselu nemá nikdo rád, z občanů udělal rukojmí. Dezinformace vyvolávají strach z očkování, říká Zdechovský

Chvílemi byl velmi emotivní a otevřený. Europoslanec a místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský odhazuje diplomacii pokaždé, když mluví o premiéru Andreji Babišovi, který je podle přijaté rezoluce Evropského parlamentu ve střetu zájmů. „Babiše v Bruselu nemá nikdo rád. Pokud Evropská komise posoudí, že u nás nefunguje právní stát, celé zemi hrozí obrovský problém. V ohrožení se tak kvůli jeho hamižnosti ocitnou firmy, které jinak čerpají dotace v souladu se zákony. Premiér prostě z občanů České republiky udělal rukojmí,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Tomáš Zdechovský.
Igor Stříž Komentář

Stříž je symbolem komunistického bezpráví. Vláda tak plivla do tváře všem obětem totalitního režimu

Ztratila veškerou soudnost i úctu k obětem minulého nelidského režimu. Vláda Andreje Babiše, která nedávno schválila jmenování Igora Stříže do funkce nejvyššího státního zástupce, dehonestovala demokratický odkaz Listopadu 1989. Soustavu státních zastupitelství totiž vede nejen bývalý člen KSČ, ale hlavně tehdejší komunistický vojenský prokurátor, který takzvané odpírače základní vojenské služby posílal za mříže. Kádrů, jaký byl Stříž, se báli i lampasáci a pohlaváři. Je symbolem komunistického bezpráví. Kabinet opět prokázal, že nedisponuje žádnými morálními zásadami. Hanebně a klidně plivne do tváře všem, které bolševický a totalitní systém perzekuoval.
Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Stříž chce vědět, do kdy veřejný žalobce rozhodne o kauze Čapí hnízdo

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž se hodlá zajímat o časový průběh rozhodování státního zástupce o kauze Čapí hnízdo, v níž policie stíhá premiéra Andreje Babiše (ANO). Řekl to dnes v České televizi (ČT). Od pražského městského státního zastupitelství, které se věcí zabývá, by se chtěl dozvědět přibližný termín, dokdy o kauze rozhodne, uvedl Stříž.
Soud, ilustrační foto

Za slovní útoky by podle Stříže měly padat jen podmínky

Verbální trestné činy, například nenávistné útoky na sociálních sítích, by se podle nového nejvyššího státního zástupce Igora Stříže neměly postihovat nepodmíněnými tresty vězení. Trestným činům z nenávisti chce Stříž přesto věnovat velkou pozornost, stejně jako jeho předchůdce Pavel Zeman.
Igor Stříž

Stříž řekl, že chce hájit veřejný zájem, bez ohledu na dopady v politice a byznysu

Nový nejvyšší státní zástupce Igor Stříž řekl, že chce vždy vystupovat ve veřejném zájmu, bez ohledu na dopady do politické a obchodní sféry. Státním zástupcům slibuje nezávislost, nebudou jim podle něj nikdy chodit "pokyny, přání ani podprahová sdělení", jak mají rozhodovat. Stříž, kterého v pondělí jmenovala vláda, to dnes v Brně řekl novinářům.
Igor Stříž

Novým šéfem žalobců bude Igor Stříž, bývalý komunistický prokurátor

Jmenování Igora Stříže nejvyšším státním zástupcem vláda na dnešním zasedání schválila. Na tiskové konferenci informaci potvrdila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která Stříže vládě ke jmenování navrhla. Úřad řídil jakožto první náměstek už od 1. července poté, co ve funkci skončil Pavel Zeman. Oficiálně se Stříž funkce ujme v úterý.

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy