Matteo Salvini (Liga severu)

Matteo Salvini (Liga severu)

Salvini a Berlusconi, odmítli, že by o pádu kabinetu Draghiho jednali s Ruskem

Lídři dvou italských pravicových stran, Matteo Salvini a bývalý premiér Silvio Berlusconi, odmítli, že by o pádu kabinetu premiéra Maria Draghiho jednali se zástupci ruského velvyslanectví v Římě. O kontaktech pravicových stran Liga a Vzhůru Itálie s ruským velvyslanectvím psaly dnes a ve čtvrtek deníky La Stampa a La Repubblica. Prošetření role, kterou mohla sehrát Moskva v rozpadu vládní koalice, žádají středolevicové síly, napsala dnes agentura EFE.
Řím, ilustrační fotografie.

V Itálii začaly místní volby, rozhodnou i o novém vedení Říma

V Itálii dnes začaly volby, v nichž se rozhodne o zastupitelstvech více než 1100 měst, včetně Říma, Milána, Neapole či Turína. Konají se též regionální volby v Kalábrii. S napětím je sledováno mimo jiné hlasování v italské metropoli, kde současná starostka Virginia Raggiová zřejmě nepostoupí do druhého kola.
Matteo Salvini (Liga severu)

Italská prokuratura chce proces s exministrem Salvinim

Italská prokuratura navrhla, aby soud zahájil proces s bývalým ministrem vnitra a šéfem protiimigrační strany Liga Matteem Salvinim kvůli jeho dva roky starému rozhodnutí blokovat na moři loď se 163 zachráněnými migranty. Informovala o tom dnes agentura ANSA. Salvini čelí obvinění z únosu a zneužití pravomoci, za což by mu v případě odsouzení hrozil trest až 15 let vězení.
Matteo Salvini (Liga severu)

Italská ministryně čelí kritice kvůli teroristickému útoku v Nice. Salvini žádá její rezignaci

Italská ministryně vnitra Luciana Lamorgeseová čelí kvůli vražednému útoku v jihofrancouzském městě Nice silné kritice a výzvám k rezignaci. Pravicová opozice kritizuje fakt, že útočník, který se vylodil v září na ostrově Lampedusa, byl sice oficiálně vyhoštěn z Itálie do Tuniska, ale přesto mohl volně odcestovat do Francie. Ministryně jakékoliv selhání italských bezpečnostních úřadů odmítá.
Matteo Salvini (Liga severu)

Italská vláda zmírnila přísná migrační pravidla. Zavedl je Salvini

talská vláda schválila zmírnění přísných migračních pravidel, která prosadil předchozí ministr vnitra Matteo Salvini a která mimo jiné stanovila pokutu až milion eur (asi 27 milionů Kč) za nepovolený vstup humanitárních lodí s migranty do italských teritoriálních vod. Informovala o tom dnes agentura ANSA.
Matteo Salvini (Liga severu)

Salvini je před soudem, bránil migrantům ve vylodění. Má být vyslechnut i Conte

Katánský soudce chce v procesu s Matteem Salvinim vyslechnout více svědků, včetně premiéra Giuseppa Conteho. Šéf protiimigrační Ligy dnes před soudem stanul kvůli tomu, že jako ministr vnitra loni v létě nedovolil vylodění zhruba 130 migrantů zachráněných ve Středozemním moři. Soudní jednání bylo přeloženo na 20. listopadu, informovaly tiskové agentury.
Matteo Salvini (Liga severu)

Salvini neuspěl ve volebním souboji o Toskánsko, podpora populistické Ligy upadá

Šéf nejpopulárnější italské strany Liga Matteo Salvini neuspěl v ostře sledovaném souboji regionálních voleb, když jeho kandidátka na guvernéra nedokázala v Toskánsku porazit vládní středolevicovou Demokratickou stranu (PD). Celkem vládní strany zvítězily ve třech ze sedmi regionů, v nichž se volilo. V souběžně pořádaném referendu se 70 procent hlasujících vyslovilo pro snížení počtu členů parlamentu z 945 na 600.
Giuseppe Conte

V sedmi italských regionech se konají volby, největší "bitva" se čeká v Toskánsku

V sedmi italských regionech dnes začaly regionální volby, které jsou považovány za důležitý test důvěry ve vládní koalici premiéra Giuseppa Conteho. Vládnoucí středolevé Demokratické straně (PD) hrozí, že v několika regionech přijde o funkci prezidenta regionu, a mohla by zde triumfovat pravicová Liga, uvedla agentura DPA. Spolu s regionálními volbami se koná také celonárodní referendum o snížení počtu členů italského parlamentu.
Miloš Zeman a Tomio Okamura

Zeman přijal na Hradě Okamuru, řešila se i kauza italského exministra Salviniho

Prezident Miloš Zeman se dnes na Pražském hradě setkal s předsedou SPD Tomiem Okamurou. Na twitteru o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Obsah jednání nechtěl komentovat. Okamura ČTK sdělil, že se Zemanem jednal o aktuálních vnitropolitických otázkách a o kauze bývalého italského ministra vnitra Mattea Salviniho, který je stíhán za to, že bránil vylodění migrantů z humanitárních plavidel.
Matteo Salvini (Liga severu)

Salvini může být souzen v další kauze, rozhodli italští senátoři

Italský senátor Matteo Salvini může být souzen v další kauze týkající se jeho protiimigrační politiky, kterou prosazoval jako ministr vnitra od června 2018 do září 2019. Horní komora parlamentu ho dnes zbavila imunity pro trestní stíhání kvůli tomu, že loni v srpnu odmítl povolit vylodění migrantů z humanitární lodi Open Arms v italském přístavu. Informovala o tom agentura ANSA. V jiném podobném případu přišel Salvini o imunitu v únoru, soud byl ale kvůli covidu-19 odložen na říjen.
Matteo Salvini (Liga severu)

Salvini tepe italskou vládu, vyzval k předčasným volbám

Italská vláda podle šéfa protiimigrační strany Liga a bývalého ministra vnitra Mattea Salviniho nezvládá znovunastartování země po pandemii způsobené koronavirem a veškeré dění doprovázejí zmatky. Salvini proto vyzval k předčasným parlamentním volbám, uvedla agentura AFP.
Matteo Salvini (Liga severu)

Itálie slaví Den republiky, pravice v čele se Salvinim ignorovala pravidla shromažďování

Italové dnes kvůli doznívající koronavirové epidemii nezvykle tiše oslavili státní svátek, kterým si každoročně připomínají vznik republiky po druhé světové válce. Namísto tradiční vojenské přehlídky, která byla kvůli nákaze zrušena, prezident Sergio Mattarella a premiér Giuseppe Conte společně položili věnce u památníku v centru Říma. V metropoli se konala i protivládní demonstrace pravicových stran.
Matteo Salvini (Liga severu)

Salvini v době pandemie ztrácí popularitu, do novin se pokusil dostat zoufalým způsobem

Pandemie covidu-19, kvůli níž přijaly vlády omezení volného pohybu i ekonomické činnosti, díky čemuž se mnohde podařilo šíření nákazy stabilizovat, překreslila v některých zemích politické mapy. Například v Itálii vzrostla podpora voličů premiérovi Giuseppemu Contemu, zatímco radikálně pravicový opoziční politik Matteo Salvini podle průzkumu z minulého týdne výrazně ztratil.
Giuseppe Conte

V bouřlivém vztahu Itálie s Evropou se něco pokazilo, píše Bloomberg

Základy Evropské unie byly položeny před šesti desítkami let v Římě a někteří státní představitelé si nyní ve věčném městě začínají myslet, že jsou svědky počátku jejího rozpadu, napsala agentura Bloomberg. Poté co (britský premiér) Boris Johnson a zastánci brexitu pohřbili pečlivě pěstěný mýtus o nezvratnosti unie, její přívrženci začali tvrdit, že Británie je zvláštní případ, ostrovní národ, který se nikdy nemůže zcela kontinentu oddat. Jinak se to ale má, když se proti Bruselu staví Itálie.
Giuseppe Conte

Italská vláda ustála hlasování o důvěře, vyhráno ale nemá

Italská vláda dnes přestála v Senátu hlasování o důvěře spojené se zákonem, který má usnadnit vyšetřování korupce ve státní správě. Italská koaliční vláda má v parlamentu jen křehkou většinu a v posledních dnech se v médiích množí spekulace, že by vláda, utvořená loni v září, mohla padnout.
Matteo Salvini (Liga severu)

Salvini opět provokoval, mluvil o potratech cizinek

Vůdce italské opoziční pravicové strany Liga a bývalý ministr vnitra Matteo Salvini vyvolal v části společnosti rozhořčení tvrzením, že cizinky využívají služeb na pohotovosti a požadují tam provedení potratu. Salvini tvrdil, že má informace od zdravotníků a že některé z žen využily tuto cestu k přerušení těhotenství i šestkrát. Zástupci italského svazu lékařů ale jeho tvrzení zpochybnili jako nepravděpodobné.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy