V bouřlivém vztahu Itálie s Evropou se něco pokazilo, píše Bloomberg

Základy Evropské unie byly položeny před šesti desítkami let v Římě a někteří státní představitelé si nyní ve věčném městě začínají myslet, že jsou svědky počátku jejího rozpadu, napsala agentura Bloomberg. Poté co (britský premiér) Boris Johnson a zastánci brexitu pohřbili pečlivě pěstěný mýtus o nezvratnosti unie, její přívrženci začali tvrdit, že Británie je zvláštní případ, ostrovní národ, který se nikdy nemůže zcela kontinentu oddat. Jinak se to ale má, když se proti Bruselu staví Itálie.

Třetí největší ekonomika sedmadvacítky si už s euroskepticismem pohrávala, když se ohrazovala proti unijním rozpočtovým pravidlům anebo když se s obtížemi potýkala s několika vlnami uprchlíků ze severní Afriky. Když ale nemoc covid-19 udeřila v Lombardii, Italové stále čekali, že jim Evropa pomůže a nebude se přitom na nic ptát. Místo toho se dočkali přezíravosti a obezliček.

Německo a Francie si hromadily ochranné pomůcky pro sebe a šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová finanční tíseň Říma odbyla. Brusel sice poté peníze slíbil a dodal omluvu, ale rána způsobená počátečním váháním zůstala.

Čelní představitelé italské vlády, centrální banky i úřadu premiéra Giuseppa Conteho hovoří o tom, že v zemi, kde každý týden kvůli pandemii umírají tisíce lidí a jejíž ekonomika se hroutí, se zdvihá nebývalá vlna hněvu namířeného proti EU. Někteří z nich dokonce tuto náladu sdílejí.

V jednom z průzkumů veřejného mínění z tohoto měsíce uvedlo 59 procent respondentů, že EU už nyní postrádá smysl. V jiném většina Italů popsala Čínu jako přítele a téměř polovina označila Německo za nepřítele.

Zklamaný je dokonce i bývalý premiér, zapřisáhle prounijní Matteo Renzi. Za problém Itálie považuje to, že část pravice i část vládní koalice "říkají, že za všechno může Evropa".

Conte, který chce karanténní opatření začít uvolňovat od 4. května, bude ve čtvrtek jednat se svými evropskými protějšky prostřednictvím videokonference. Na summitu se chystá zopakovat požadavek společné emise dluhopisů, jež se pro Italy staly symbolem pomoci, kterou jim severní Evropa odpírá.

"Pokud se Italové nedočkají pozitivního výsledku, euroskepticismus bude narůstat a stejně tak protiněmecké směřování, které je patrně z hluboké historie zakořeněno v psychologii země," konstatoval Pier Paolo Baretta z ministerstva financí. "V naší historické paměti bylo Německo v těžkých dobách vždy nepřítelem," dodal.

Conte se téměř jistě nedočká toho, co žádá - politická cena by pro německou kancléřku Angelu Merkelovou a nizozemského premiéra Marka Rutteho byla nyní příliš vysoká. Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že EU by se mohla v důsledku zhroutit.

Tato rétorika si samo sebou hraje s ohněm. Když naposledy hrozilo, že se EU rozpadne, Řekové nakonec kapitulovali. Zástupci Říma uznají, že balíček, s nímž přichází Německo a Nizozemsko, je z hlediska finančních podmínek dobrý. Budou ale nenávidět způsob, jakým se věc odehrává, píše Bloomberg.

Vzpomínají si na ten moment v únoru, kdy byl zrušen benátský karneval, virus se šířil prosperujícím srdcem Itálie, k níž se zbytek Evropy otočil zády.

Německo a Francie zakázaly vývoz roušek a rukavic. Další partneři zavedli hraniční kontroly. Lagardeová zahájila historický výprodej italských (a evropských) dluhopisů a nizozemský ministr financí Wopke Hoekstra oživil debatu o dluhové krizi, z které vyplynulo, že Itálie si za svůj osud může sama.

Takto nastavená politika se od té doby upravila - vyšlo najevo, že Itálie se stala obětí celosvětové pandemie. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se dokonce omluvila, že "tam nebyla". Ale škoda už byla napáchána. Není těžké si představit, jak se dál budou věci odvíjet.

Conte stojí v čele nestabilní koalice protestního Hnutí pěti hvězd a v systému zavedené levicové Demokratické strany - uskupení, která se dala dohromady minulý rok proto, aby ze hry dostala společného nepřítele - Mattea Salviniho, šéfa pravicové populistické Ligy.

Liga je nejpopulárnější italskou stranou, nyní před Demokratickou stranou vede o zhruba osm procentních bodů a Salvini čeká na další příležitost, aby se chopil moci. V minulosti už si s myšlenkou opustit euro pohrával. S politickým vzestupem se ale přizpůsobil náladě v zemi a svou někdejší linii opustil. To už nyní neplatí.

"Není to unie," řekl Salvini 27. března. "Je to hnízdo hadů a šakalů," dodal. A pak Italům vyložil svůj záměr: "Nejprve porazíme koronavirus a pak musíme přehodnotit svůj vztah k Evropě. Pomůže-li to, rozloučíme se. A ani nepoděkujeme."

Související

Více souvisejících

Itálie EU (Evropská unie) Giuseppe Conte Christine Lagardeová Matteo Renzi Matteo Salvini (Liga severu) eurozóna

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 24 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 28 minutami

Německá policie, ilustrační foto

Německo zatklo 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 8 hodinami

Benzin letos poprvé zdražil nad 40 korun za litr. Růst cen má zpomalit

Benzin v Česku letos poprvé překonal cenovou hranici 40 korun za litr, zatímco nafta je téměř o korunu levnější. Litr benzinu momentálně stojí 40,12 Kč, za stejné množství nafty zaplatí řidiči 39,19 Kč. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy