Mezinárodní organizace pro migraci (IOM)

Uprchlíci, ilustrační foto

Islamisté stupňují útoky v Mosambiku, na útěku jsou statisíce lidí

Kvůli bojům s islamisty na severu Mosambiku za posledních sedm dní odešlo ze svých domovů přinejmenším 33.000 osob. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) při OSN severní provincii Cabo Delgado muselo již opustit domov 355.000 lidí. Útoky islamistů se stupňují od srpna, kdy povstalci dobyli klíčový přístav Mocimboa da Praia, uvedla agentura AFP.
Lékaři bez hranic pomáhají migrantům

U Libye se utopilo téměř 100 migrantů, Španělsko posílí kontrolu u Kanárských ostrovů

U pobřeží Libye se v noci na dnešek podle humanitárních organizací utopilo přinejmenším 94 lidí. Lékaři bez hranic dnes informovali o ztroskotání, při němž zahynulo dvacet osob, píše agentura AFP. Ve čtvrtek večer Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) při OSN uvedla, že při havárii lodi u libyjských břehů zahynulo 74 osob. Obě neštěstí přežilo zhruba 50 lidí.
Uprchlíci, ilustrační foto

Začalo stěhování migrantů z ostrova Lesbos. Incident na dálnici vyvolal kritické reakce

Asi 700 migrantů dnes opustilo provizorní zařízení zbudované na řeckém ostrově Lesbos po požáru v táboře Moria a nalodilo se na trajekt mířící na řeckou pevninu. Podle serveru Kathimerini jde o první fázi přesunu asi 2500 žadatelů o azyl z ostrova. Státní zástupce dnes nařídil vyšetřování incidentu, kdy obyvatelé obce Kamena Vourla zablokovali nákladní vůz s jídlem a lůžkovinami pro nezletilé migranty z Morie dočasně ubytované v hotelu.
Ilustrační fotografie

Ze Sahary bylo zachráněno 80 migrantů, podvedli je převaděči

Asi 80 afrických migrantů se podařilo zachránit ze Sahary poté, co je převaděči v poušti okradli a nechali na pospas osudu. Pašeráci předtím dostali zaplaceno za zprostředkování cesty do Libye. Píše o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na Mezinárodní organizaci pro migraci (IOM), která získala podrobnosti o události přímo od zachráněných lidí.
Uprchlíci, ilustrační fotografie

U Kanárských ostrovů zachráněno 50 migrantů z Afriky

Španělská pobřežní stráž zachránila poblíž ostrova Gran Canaria 50 afrických migrantů, kteří se pokoušeli na dřevěné lodi dostat přes Atlantik do Evropy. Informovala o tom dnes agentura DPA. Počet uprchlíků, kteří volí tuto nebezpečnou migrační trasu, se v posledních měsících výrazně zvýšil.
uprchlíci

U Španělska zachránili 190 uprchlíků, ztracenou třetí loď našli

U jihošpanělského pobřeží byly v pondělí večer objeveny dva čluny se 119 migranty, které pak záchranáři bezpečně dopravili do přístavu Málaga. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na tamní Červený kříž. Dnes našli ve vodách Středomoří jižně od Málagy třetí loď se 67 běženci, po které od pondělí pátrali. I tyto migranty záchranáři převezli do španělského přístavu.
Uprchlíci, ilustrační foto

Libyjská stráž zadržela na moři 500 uprchlíků. Po vylodění do nich střílela ostrými

Libyjská pobřežní stráž zachytila za poslední týden ve Středozemním moři nedaleko metropole Tripolisu 493 migrantů. Běžence nabrala při celkem šesti akcích, plavili se na stejném počtu lodí. Agentuře Reuters to v noci na dnešek sdělil mluvčí pobřežní stráže. Zpravodajský web BBC dnes také uvedl, že stráž ve čtvrtek jednoho z migrantů zastřelila, když se po vylodění na břehu pokusil o útěk.
Uprchlíci, ilustrační foto

U Libye se potopila loď se stovkou migrantů, proběhla rozsáhlá záchranná akce

U libyjského pobřeží se potopila loď s téměř stovkou migrantů, dva lidé zemřeli, 73 pasažérů se libyjské pobřežní stráži podařilo zachránit. Záchranáři ve vodách Středozemního moře dál pátrají po více než dvou desítkách pohřešovaných. Informovaly o tom dnes libyjské úřady a Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 6 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy