Národní ústav duševního zdraví (NUDZ)

Násilí

Během pandemie přibylo sexuálního násilí, projekt NUDZ nabízí pomoc

Během pandemie koronaviru přibylo sexuálního násilí a problematického sexuálního chování v on-line prostředí, projekt týmu vědců z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) nabízí pomoc v projektu Parafilik. Ode dneška nabízí možnost telefonické a online krizové intervence i kontaktní terapeutické služby. ČTK to dnes řekl mluvčí NUDZ Jan Červenka.
Alexandr Kasal Rozhovor

Když někdo o sebevraždě mluví, je nutné ho brát vážně, říká vědec NÚDZ. Jak v takových situacích jednat?

ROZHOVOR – Během nouzového stavu došlo k dramatickému nárůstu aktuálních duševních onemocnění. Kritéria některých z nich nyní splňuje až dvacet procent české populace. Se zhoršeným psychickým stavem zároveň stoupá riziko sebevražd, v jejichž počtu je Česko dlouhodobě nad světovým průměrem. Tomu má zabránit Národní plán prevence sebevražd, který spouští Národní ústav duševního zdraví. „Cílí na různé oblasti, ať už na vzdělávání klíčových profesí nebo zajištění dostupnosti služeb pro lidi procházející krizí,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz jeden z autorů plánu Alexandr Kasal.
Pražské metro, stanice Staroměstská

Česko je v počtu sebevražd nad světovým průměrem. Během pandemie riziko vzrostlo

Česká republika je dlouhodobě nad světovým průměrem v počtu sebevražd. V roce 2018 si vzalo život přes 1300 lidí. Navíc během nouzového stavu stouplo riziko sebevražd až o třetinu. Duševní problémy umocňovaly také některá média, která se orientovala na dramatické podání zpráv. Zmenšit počet úmrtí sebepoškozením má Národní plán prevence sebevražd.
Ilustrační foto

Čeští vědci: Volební preference mohou mít vliv na duševní zdraví při pandemii

Volební preference a způsob sledování médií mají během pandemie covid-19 podle studie vědců z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) vliv na duševní zdraví. Výzkum mimo jiné ukázal, že dramatičtější podání zpráv médii při epidemii zvyšuje úzkost lidí, kteří je sledují. Lišily se také reakce voličů různých politických stran. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí NUDZ Jan Červenka.
psychiatrie

Covid-19 nabírá další rozměr. Očekává se růst počtu pacientů s úzkostnými poruchami

Odborníci v souvislosti s šířením koronaviru a s tím spojeným stresem očekávají nárůst počtu pacientů s úzkostnými poruchami. Psychiatrická zařízení nemají dostatek ochranných pomůcek. Odkládají se plánované neakutní hospitalizace, vyčleňují izolační pokoje pro případně nakažené pacienty a přijímají další opatření, sdělil dnes ČTK mluvčí klecanského Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) Jan Červenka.
Ilustrační foto

Dokument V síti nabral další rozměr. Sexuologové nabídnou pomoc "predátorům"

Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) nabídne "sexuálním predátorům" prostřednictvím internetu odbornou pomoc. Na webových stránkách filmového dokumentu V síti bude od 27. února link na anonymní poradnu projektu Parafilik. Je určena těm, kdo zvažují vyhledání odborné pomoci kvůli tomu, že měli sexuálně podbarvený on-line kontakt s nezletilými. ČTK o tom dnes informoval mluvčí NUDZ Jan Červenka.
Šťastný muž

Každý pátý Čech je duševně nemocný. Stát chce vyklidit léčebny

Cíl Národního akčního plánu duševního zdraví je v roce 2020 přesun 300 nemocných z léčeben do komunity. Postupovat tak bude reforma psychiatrické péče, která počítá s úbytkem lůžek v psychiatrických nemocnicích a vznikem dalších center duševního zdraví. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí projedná vláda.
Deprese, ilustrační foto

Sezónní deprese neexistuje? Výzkum českých vědců zpochybnil diagnózu

Výzkum vědců z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) zpochybnil existenci diagnózy deprese se sezonním průběhem. Podle této diagnózy se epizody deprese objevují vždy v návaznosti na konkrétní roční období. Nová studie vycházející z údajů o více než jednom milionu hospitalizací sice potvrdila, že obecně na jaře a na podzim přibývá hospitalizací pacientů s depresí, neprokázala však, že by se tyto hospitalizace opakovaly u konkrétních jednotlivců.
Ilustrační foto

Čeští vědci zkoumají, jak obrazy ovlivňují stav člověka a jeho konání

Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) zkoumají, jak obrazy ovlivňují stav člověka a jeho konání. Používají při tom i zobrazování mozku magnetickou rezonancí, což otvírá nové perspektivy poznání toho, jak nejen umělecká díla, ale třeba též mediální obrazy působí na mozek a lidskou mysl.
Zdravotnictví

Neobvyklé sexuální preference? Češi vyhledají pomoc málokdy, NÚDZ spustil projekt Parafilik

Lidé s neobvyklými sexuálními preferencemi v oblasti aktivit nebo věku partnerů málokdy vyhledají odborníky. Přestože jsou tyto preference veřejností spojované se sexuální delikvencí, jen malá část spáchá nějaký trestný čin. Mají ale problémy se zařazením do společnosti, depresemi nebo sklony k sebevraždě. V naprosté většině se s těmito problémy snaží vyrovnávat bez pomoci.
senioři

Alzheimerova nemoc kosí Čechy. Pomůže akční plán? Toto se chystá

Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc, který připravují ministerstvo zdravotnictví a Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) spolu s 11 odbornými společnostmi, pomůže s včasnou diagnózou. Měl by tak přispět k prodloužení doby, po kterou jsou lidé s touto nemocí soběstační.

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy