start-up

Firmy, ilustrační foto

Startupy už pomoc nepotřebují? Stát by měl podpořit spinoffy, radí investor

Soukromých peněz pro začínající firmy, tedy startupy, je podle ředitele investičního fondu UP21 Víta Šuberta v Česku už dost a finanční podporu od státu nepotřebují. Ulevit by jim stát měl zejména na daních a také zjednodušit zákony. Pokud chce stát podporovat inovace, měl by se zaměřit na spinoff firmy zakládané při univerzitách nebo více podpořit vývoj léčiv či průmyslu. Šubert to řekl v rozhovoru s ČTK. UP21 byl založený miliardářem a podnikatelem Karlem Janečkem.
Export, ilustrační fotografie

Konkurenceschopnost českých firem v zahraničí? Pomoci má program The Country for the Future

Zlepšit výzkumné a inovační aktivity malých a středních podniků i jejich konkurenceschopnost v zahraničí má program The Country for the Future. Návrh v pondělí předloží vládě ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Výdaje na něj by v letech 2020 až 2027 měly dosáhnout osmi miliard korun. Program má podpořit vznik inovativních startupů, rozvoj celé inovační infrastruktury a pomoci lépe komerčně využít výsledky výzkumu a vývoje v průmyslové výrobě. Vyplývá to z dokumentu, který má ČTK k dispozici.
Firmy, ilustrační foto

V Česku nastane boom start-upů? Stát dá na jejich podporu rekordní sumu

Na podporu start-upů a menších firem půjde v souladu se strategií Česká republika: země pro budoucnost ze státního rozpočtu do roku 2027 šest miliard korun. Celkový objem financí programu, do kterého přispěje také soukromý sektor, by měl být devět miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) to řekl její místopředseda Karel Havlíček.
Firmy, ilustrační foto

Pro startupy je v Evropě nejlepší Německo. Jak si vede ČR?

Německo je v Evropě nejlepší zemí pro začínající podnikatele. Do čela žebříčku se dostalo díky své silné ekonomice, snadnému přístupu k rizikovému kapitálu, nízkým nákladům na podnikání a vzdělanému obyvatelstvu. Uvedla to britská organizace pro průzkum trhu NimbleFins. Česká republika obsadila šestou příčku.
Firmy, ilustrační foto

Česko jako tygr na poli výzkumu? Chystá se nová strategie, trendem jsou spin-offy

Spolupráce se zahraničím ve vědě je podle vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace jednou z věcí, která se v posledním roce výrazně rozšířila. Inovativním prostředím se Česká republika může inspirovat v Izraeli, Finsku nebo Švýcarsku, řekl v rozhovoru s ČTK místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Karel Havlíček.

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Školačky v Kutné Hoře rozrušila hodina s psycholožkou. Zasahovala záchranka

Neobvyklý incident se ve čtvrtek dopoledne stal na SOŠ a SOU řemesel v Kutné Hoře. Do školy museli přijet záchranáři kvůli kolapsu několika žákyň během intervence školní psycholožky ohledně špatných vztahů ve třídě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy