Alimenty pro seniory? Klausova Trikolóra chce změnit systém sociálních služeb

Péče o lidi, kteří potřebují pomoc, by se měla poskytovat v maximálním rozsahu v jejich domácnostech, prosazuje hnutí Trikolóra. Motivovat rodiny, aby byly ochotny službu vykonávat, chce tím, že hlavní pečující osobě z rodiny bude zajištěna dostatečná výše starobního důchodu.

Trikolóra by zároveň chtěla zavést alimentační povinnost rodinných příslušníků vůči příbuzným umístěným v domovech pro seniory a dalších zařízeních. 

Stát a kraje podle Trikolóry ročně vydávají přes tři miliardy korun na výstavbu domovů pro seniory. Péče v nich je dražší než péče v domácnosti, jež je financována z příspěvku na péči. Pobytová zařízení jsou financována z důchodů klientů, příspěvku na péči a z dotace z veřejných rozpočtů, celkové výdaje na péči jsou měsíčně přes 40.000 korun na osobu, uvádí hnutí.

Počet lidí v pobytových zařízeních každoročně roste. "Jednak je to způsobeno demograficky, jednak stylem, jak společnost žije," řekl předseda hnutí Václav Klaus mladší. Trikolóra tak chce více podporovat rodiny, aby se o příbuzné staraly v domácnosti. Zároveň chce ale zajistit dostatečné prostředky pro ošetřovatelky, aby se nestávaly případy jako údajné ponižování a nevhodné chování personálu ke klientům městského domova pro seniory Slunečnice v Ostravě.

"Vždy budou nějaká sociální zařízení dlouhodobé péče, protože ne každý člověk, který potřebuje pomoc, má rodinné zázemí. Ke zlepšení atmosféry a kvality služeb je nezbytné zajistit důstojné mzdy pracovníkům v sociálních službách. Dnešní výše mzdy pracovníka v sociální péči je něco málo přes 20.000 korun," uvedl Václav Krása, garant programu pro resort práce a sociální věci a předseda Národní rady osob se zdravotním postižením.

Související

Česká televize, ilustrační foto

Formace Trikolora Svobodní Soukromníci podala žalobu na ČT

Volební formace Trikolora Svobodní Soukromníci podala stížnost k Radě České televize a Radě pro rozhlasové a televizní vysílání na pravidla předvolebních debat v České televizi. Podle uskupení jsou diskriminační, omezují svobodu slova a narušují volební soutěž. Hnutí současně podalo žalobu k soudu a domáhá se vydání předběžného opatření. Uvedlo to v tiskové zprávě. Vyjádření České televize ČTK zjišťuje.

Více souvisejících

Trikolóra hnutí občanů sociální péče Václav Klaus ml. Domov důchodců alimenty rodina důchodci, senioři

Aktuálně se děje

před 32 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy