Babiš oslaví 17. listopad v Národním muzeu. Co si myslí o demonstraci na Letné?

Premiér Andrej Babiš (hnutí ANO) se dnes vyhnul přímé odpovědi na otázku, zda v neděli 17. listopadu položí květinu k desce připomínající zákrok proti studentům na Národní třídě v roce 1989 a zapálí tam svíčku. Novinářům dnes pouze řekl, že na místo chodí každý rok a oslavy mají být důstojné. Loni přišel k pamětní desce, která připomíná brutální zásah policejních jednotek proti demonstrantům, krátce po půlnoci a jeho květinu vyhodili do koše ráno jeho kritici. Skončily tam i květiny od dalších politiků.

Den boje za svobodu a demokracii označil premiér za nejvýznamnější výročí. Vyjádřit se k němu plánuje na akci v Národním muzeu, kam pozval kolegy z okolních zemí. Uvedl, že důležité je, aby si ho Češi připomněli v dobré atmosféře ke spokojenosti všech.

"Je to nejvýznamnější výročí a událost v naší historii. Organizujeme různé akce. Budu mít projev v Národním muzeu, kde řeknu vše, co považuju za nutné a vhodné," uvedl premiér na dotaz novinářů, zda na Národní třídu osobně přijde.

"Počkejte si na ten projev, tam se vše dozvíte," uvedl. Na opakovaný dotaz pak doplnil, že na místo "chodí každý rok". "Myslím, že je důležité, abychom si svátek připomněli v dobré atmosféře a aby společnost byla spojena aspoň v tento den," uvedl.

V souvislosti s demonstrací iniciativy Milion chvilek svolané na 16. listopadu uvedl, že v zemi panuje svoboda a demokracie a každý si dělá, co chce. "Každý si svátek připomene podle sebe. Doufejme, že to proběhne ke spokojenosti všech," řekl.

Tohle je příloha dnešního Metra, Babišova listu, který se rozdává zdarma ve statisícovém nákladu. Píšou tam o demonstraci na Letné. Ale shodou okolností posunuli začátek až na 16:00, kdy už bude konec.Tak přátelé, my začínáme normálně ve 14:00, jak říkáme už dva měsíce. Dorazte! pic.twitter.com/TUEkzZFmd9

— Milion chvilek pro demokracii (@milionchvilek) November 15, 2019

Babiš loni v listopadu čelil výzvám opozice k demisi kvůli informacím z rozhovoru svého syna, který novinářům ze serveru Seznam Zprávy řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo unesen na Krym. Ve svátek 17. listopadu pak odletěl za synem do Švýcarska. Letos po slavnosti v Národním muzeu odletí na pietu na Slovensko, kde naváže na prezidenta Miloše Zemana. Ten se v neděli nikam nechystá, událostem chce věnovat "tichou vzpomínku".

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš 30 let od sametové revoluce Národní muzeum Milion chvilek pro demokracii Praha Demonstrace proti Babišovi (16. listopadu 2019)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy