Babiš promluvil na videosummitu EU. Zopakoval nesouhlas s plánem na rozdělování peněz

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes na videokonferenci lídrů Evropské unie zopakoval český nesouhlas s tím, aby se peníze z připravovaného fondu obnovy rozdělovaly podle míry nezaměstnanosti z minulých let.

Tento ukazatel nesouvisí s pandemií koronaviru, uvedl v projevu, který zveřejnil úřad vlády. Babiš se vyslovil pro to, aby se víceletý finanční rámec EU na roky 2021 až 2027 projednával odděleně od fondu obnovy a aby se o rozdělení peněz z fondu rozhodlo, až budou známé celkové ekonomické dopady pandemie.

Babiš uvedl, že hospodářské dopady pandemie zatím nejsou známy. "Co ale vím s jistotou, je, že výpočet podílů jednotlivých států podle údajů o míře nezaměstnanosti za minulých pět let určitě nemá nic společného se skutečným dopadem koronavirové krize a je zcela nesprávný. V tomto ohledu by bylo mnohem praktičtější diskutovat nyní pouze o víceletém finančním rámci a o plánu obnovy, až budeme mít konečný účet za koronavirus," uvedl v projevu.

Babiš zopakoval, že by za vhodnější kritérium než nezaměstnanost z minulých let považoval meziroční pokles HDP, nebo míru hrubého národního důchodu. Zmínil také možnost rozdělovat peníze z fondu postupně podle hospodářského vývoje jednotlivých zemí.

Český premiér se v projevu postavil odmítavě i k možnému zavedení nových vlastních příjmů EU v podobě společné daně, která by zatížila chudší unijní země. Vyslovil se i pro zrušení všech rabatů, které využívají někteří čistí plátci, aby získali zpět část svých příspěvků do evropských fondů.

Evropští lídři dnes prostřednictvím videokonference poprvé jednali o podobě fondu obnovy, pro který by si Evropská komise měla půjčit na finančních trzích 750 miliard eur (přes 20 bilionů korun). Pro schválení fondu je nutný jednomyslný souhlas, každá země ho tedy může sama vetovat.

Se vznikem fondu a půjčením peněz Babiš vyslovil zdrženlivý souhlas. "Nebyla by to moje první volba, ale nebudu tomu bránit," uvedl. Při využití peněz na zvýšení odolnosti EU, což je podle Evropské komise jeden z cílů fondu, je ale podle něj nutné si předem stanovit, jakých konkrétních cílů chce unie dosáhnout. "Odolnost by neměla znamenat bianko šek pro nepřiměřené utrácení," uvedl premiér.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš EU (Evropská unie) Česká republika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy