Bič na Volného. Vláda projedná zavedení nového přestupku poslanců

Navrhované zavedení nového přestupku poslanců posoudí v úterý vláda. Skupina zákonodárců v čele s předsedou dolní komory Radkem Vondráčkem (ANO) prosazuje, aby za nepřístojné chování v Parlamentu hrozila pokuta až do výše součtu jednoho platu a paušálních náhrad.

Přestupky by se zabýval sněmovní mandátový a imunitní výbor. Novela jednacího řádu vznikla zjevně jako reakce na chování dvojíce nezařazených poslanců Lubomíra Volného a Mariana Bojka (oba Volný blok), kteří ve Sněmovně odmítají nosit respirátor nebo roušku.

Nynější jednací řád podle předkladatelů z osmi klubů neposkytuje nástroje k rychlému zamezení páchání některých přestupků. Projednávají je obecní úřady podle nich v delším a složitějším řízení. Nedostatečnost současné úpravy se projevuje například při opakovaném nepřístojném chování některých poslanců v jednacím sálu, když nerespektují mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví o ochraně dýchacích cest k omezení šíření covidu-19, stojí v důvodové zprávě.

Sněmovní orgány nemohou podle zdůvodnění účinně zasáhnout, takové jednání postihnout a do budoucna mu zamezit. Novela navíc stanoví, že pokud by se poslanci dopustili více přestupků, imunitní výbor by jim mohl v jediném disciplinárním řízení udělit sankci za každý z nich.

Volný a Bojko už dříve oznámili, že odmítají nosit ve Sněmovně ochranu nosu a úst z občanských a politických důvodů. Uvnitř Sněmovny je nošení respirátoru nebo roušky povinné. Předsedající schůze oba nezařazené poslance pravidelně napomínají, byli i vykázáni z jednacího sálu. V únoru je ze sálu vyvedla policejní ochranná služba. V polovině března umístila firma ochranné plexisklo k okolním lavicím, které jsou k lavici Volného a Bojka nejblíže.

Začátkem března se Volný odvolal ke Sněmovně proti pokutě, kterou mu uložil imunitní výbor kvůli lednové potyčce přímo na plénu dolní komory. Volný má zaplatit jeden měsíční poslanecký plat, tedy zhruba 90.800 korun. Jde v tomto případě o nejvyšší možný postih. Poslanec tvrdí, že výbor mu neumožnil řádný proces, v němž by se mohl obhájit.

Novelu poslanců z řad ANO, Pirátů, ODS, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN upravuje také vymáhání peněžitých postihů, pokud by je poslanci neuhradili. Nyní je sněmovní kancelář může strhnout z platu. Nově to bude podle novely možné i z paušálních náhrad, které mohou činit podle vzdálenosti bydliště až 64.000 korun měsíčně, a případně i běžnou exekucí.

Související

Více souvisejících

Vláda ČR Lubomír Volný (SPD) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy