Bitva o zvýšení rodičovské pokračuje. Senátoři podávají ústavní stížnost

Zvýšením rodičovského příspěvku jen některým rodinám se bude zabývat Ústavní soud. Podání, které jako diskriminační napadá přechodná ustanovení zákona, podepsalo 45 senátorů z klubů KDU-ČSL, ODS, STAN, Senátor 21 a také dva nezávislí. Podání pošlou senátoři Ústavnímu soudu dnes, řekl novinářům předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Autoři zdůraznili, že nechtějí zpochybňovat zvýšení příspěvku jako takové, pouze to, že se netýká všech rodin s dětmi do čtyř let.

Rodičovská se zvýšila od ledna z 220.000 na 300.000 korun a u vícerčat z 330.000 na 450.000 korun novým žadatelům i zhruba 280.000 rodičům s dítětem do čtyř let, kteří příspěvek ještě pobírají. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) se domnívá, že nastavená pravidla jsou v souladu s ústavou a přijatá verze je "druhá nejspravedlivější" po návrhu přidat všem rodinám s dětmi do čtyř let.

Tím, že na příspěvek kvůli přechodnému ustanovení nedosáhne zhruba 70.000 rodin, které 220.000 vyčerpaly před čtvrtými narozeninami dětí, byla podle předkladatelů narušena jejich legitimní očekávání. Děti mají "na minutu" stejně staré, zdůraznila na tiskové konferenci Petra Bořilová Linhartová z iniciativy Také pečujeme.

Jak jsme slíbili, tak také plníme! Dnes pošleme na Ústavní soud ústavní stížnost, která reaguje na nespravedlivé navýšení rodičovského příspěvku. Stížnost podepsalo už 45 senátorů ze sen. klubů @kducsl!, @ODScz, @STANcz, SEN21 a nezařazení. Jsme na straně rodičů‼️? #takepecujeme

— KDU-ČSL (@kducsl) January 29, 2020

Senátoři napadenou vládní verzi Sněmovně vrátili a navrhli přidat všem rodinám s potomkem do čtyř let věku. Sněmovna ale návrh Senátu přehlasovala. Poslanci ODS předložili počátkem ledna novelu, která má vyšší rodičovský příspěvek zajistit všem rodičům dětí do čtyř let. Doufají v rychlé přijetí.

Maláčová již dříve uvedla, že senátoři mají na podání ústavní stížnosti právo. "Jako ministryně práce a sociálních věcí se domnívám - a podporují to stanoviska našich legislativců - že návrh s ústavou v souladu je. Jinak bychom to nenavrhovali," uvedla.

Podotkla, že sama prosazovala navýšení příspěvku pro všechny rodiny s dítětem do čtyř let. Považuje ji za nejspravedlivější. Užší varianta představuje podle šéfky resortu koaliční kompromis kvůli vývoji rozpočtu a výdajům. "Výsledkem je druhá nejspravedlivější varianta," řekla. Podotkla, že ústavnost a spravedlivost jsou "dva různé pojmy".

Podle Jurečky by rozpočet s vyššími náklady neměl mít problém. Podle iniciativy by navýšení znamenalo 1,2 až 1,5 miliardy korun. To už dříve odmítla ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Vládní verze bude rozpočet stát 8,6 miliardy Kč.

Související

Více souvisejících

rodičovský příspěvek Ústavní soud ČR Senát ČR Jana Maláčová (ČSSD) Marian Jurečka (KDU-ČSL) KDU - ČSL

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy