Blažek po jednání se Zemanem odmítl, že by byl vyšetřován

Kandidát na ministra spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) po dnešním jednání s prezidentem Milošem Zemanem odmítl, že by byl vyšetřován kvůli korupci či manipulacím s městským majetkem v Brně. O tom, že policie Blažka podezírá, psaly tento týden server Aktuálně.cz a deník Hospodářské noviny (HN).

Prezident poslanci ODS poradil, aby se nenechal novináři udolat, doplnil Blažek. Za priority resortu považuje řešení situace soudních znalců či novelu zákona o státním zastupitelství.

Aktuálně.cz a HN uvedly na základě anonymních zdrojů, že Blažka podezřívá policie z podílu na korupci a manipulaci s městským majetkem v Brně. Už loni v létě tato média uvedla, že o zapojení Blažka a dalších politiků ODS do korupce vypovídal stíhaný bývalý starosta Rojetína na Brněnsku Pavel Hubálek. Blažek dnes řekl, že neexistuje žádný případ "Blažek", ale pouze kauza "Hubálek".

"Já s panem Hubálkem nikdy nic nepáchal a téměř ho neznám. Je mi v podstatě jedno, co jako obviněný lže do protokolu, protože může legálně lhát," uvedl Blažek. Hubálek podle něj navíc netvrdí, že by něco s Blažkem páchal, ale jen to, že možná existovala určitá organizované skupina, kterou Blažek možná vedl. Opakovaně kritizoval autory textů s tím, že nemá žádnou kauzu, ale jen "dva novináře na hrbu". Vyjádření redakcí ČTK zjišťuje.

Se Zemanem záležitost krátce probrali. "Pan prezident je informován. zemanovsky mi poradil, ať se nenechám v žádném případě udolat českými novináři. Já mu slíbil, že nenechám," uvedl. Prezident se podle něj nezmínil o tom, že by kvůli mediálním informacím měl problém s Blažkovou ministerskou nominací. Blažka opakovaně podpořil předseda občanských demokratů a designovaný premiér Petr Fiala.

Blažek mluvil s prezidentem zhruba hodinu. "Bavili jsme se o stavu české justice, názor prezidenta je kritičtější než můj, ale to je myslím dlouhodobě známá věc," uvedl. Nutno je podle něj řešit situaci kolem soudních znalců. "Odmítají tu práci vykonávat v podmínkách, které jsou dnes," vysvětlil. Potřebná je podle něj i novela předpisu o státním zastupitelství, byť nemusí být složitá a dlouhá. Zavést by se měla funkční období vedoucích státních zástupců a výraznější by měla být odpovědnost státních zástupců za pochybení.

Zeman byl po dlouhé hospitalizaci a i navzdory nákaze covidem-19 ve formě, řekl Blažek. Na debaty s ministry je velmi dobře připraven. "Ty rozhovory pro nikoho nebudou jednoduché a jen tak formální," řekl. Debatu absolvovali kvůli izolaci prezidenta přes mikrofon a zábranu z plexiskla.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Ne znamená ne. Sněmovna schválila redefinici znásilnění

Poslanecká sněmovna ve středu schválila redefinici znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Vládní novela, na které panuje shoda mezi koalicí a opozicí, upraví také pohled na sexuální praktiky s dětmi do 12 let, které by vždy měly být považovány za znásilnění či sexuální útok. Předlohu musí ještě posoudit Senát. 
Pavel Blažek

Blažek podal stížnost v kauze Aničky. Za znásilnění nezletilé padla podmínka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se rozhodl podat stížnost pro porušení zákona v případu poškozené Aničky pro porušení zákona. Posouzení stížnosti Nejvyšším soudem bude mít dopad na další rozhodovací praxi trestních soudů v Česku, zmínilo ministerstvo. Kauza otřásla Českem, protože za znásilňování nezletilé dívky padl podmíněný trest.

Více souvisejících

Pavel Blažek Miloš Zeman Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 18 minutami

před 26 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy