Bude delší dovolená? Sněmovna se tím zabývá

Sněmovna dala šanci návrhu KSČM na prodloužení základní výměry dovolené pro zaměstnance z nejméně čtyř na pět týdnů. ODS a TOP 09 neprosadily v dnešním prvním čtení zamítnutí novely zákoníku práce už v úvodním kole. Předlohou se nyní bude zabývat sociální a rozpočtový výbor.

Komunisté poukazují na to, že zaměstnanci, jejichž odměňování je závislé na státním rozpočtu, mohou čerpat pět týdnů ročně už nyní. Novela by podle nich nynější nerovnost odstranila. V dnešní debatě ji podpořil Roman Sklenák z ČSSD. "Ročně odpracujeme o 300 hodin více než Francouzi a o 400 hodin více než Němci. ČSSD usiluje o tento krok už řadu let," řekl.

Naopak předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek varoval před dopady na zaměstnavatele, delší dovolená by měla podle něho zůstat jako benefit. Návrh na zamítnutí novely podpořilo 30 ze 177 přítomných poslanců zejména z řad ODS a TOP 09 a přijat nebyl.

Někteří poslanci varovali před tím, že delší zákonná dovolená může ohrozit některé provozy. David Kasal (ANO) zmínil nemocnice. "Může mít vliv na zajišťování zdravotních služeb," uvedl.

Kabinet ANO a ČSSD se loni v prosinci na stanovisku k předloze neshodl. Proti prodloužení základního nároku na dovolenou vystupovala Hospodářská komora. Uváděla, že náklady zaměstnavatelů by vzrostly zhruba o 35 miliard korun. Zvýšení výměry dovolené podle komory mzdové náklady zvedne hned dvakrát. Vedle dovolené pro jednoho zaměstnance bude muset zaměstnavatel vyplatit mzdu dalšímu, který bude pracovat místo zaměstnance na dovolené.

Možnost prodloužení základní výměry dovolené zaměstnavatelem by předloha KSČM ponechala. Nezměnila by délku dovolené učitelů a akademických pracovníků vysokých škol, která činí osm týdnů.

Související

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Ani zavedení eura neodradilo řadu českých turistů od návštěvy oblíbeného Jadranu. Chorvatsko je zkrátka ideální prázdninovou destinací, kde panuje příjemné klima a moře je díky pozvolnému vstupu a malým vlnám vhodné pro každého. Kde se ale při návštěvě ubytovat a co dalšího je na Chorvatsku tak lákavé?
bankomaty

Dovolená v zahraničí: Je výhodné platit kartou a vybírat hotovost v cizině?

Pro financování zahraniční dovolené už není nutné se zatěžovat velkým množstvím hotovosti. Zejména v rámci Evropské unie je možné spoléhat na bezproblémové platby kartou nebo výběry hotovosti ve měně dané země. Avšak je třeba si dávat pozor na potenciální poplatky a specifika související se směnou měnových kurzů, a to jak před odjezdem, tak i během pobytu na dovolené. Je rozumné, aby spotřebitelé nepodceňovali ani rizika spojená s výběrem konkrétního bankomatu a zvolenou transakční metodou, sdělil naši redakci dTest.

Více souvisejících

dovolená práce Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy