Česko podporuje vstup Černé Hory do Evropské unie, řekl Zeman

Česko podporuje vstup Černé Hory do Evropské unie, řekl prezident Miloš Zeman po setkání s černohorským prezidentem Milo Djukanovičem. Je přesvědčen o tom, že země brzy podmínky vstupu do EU splní. Djukanović za podporu integrace poděkoval. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) si Černá Hora vede velmi dobře v cestě do unie. Při odpoledním setkání s Djukanovičem ocenil jasný postoj země k ruské agresi včetně sankcí.

Zeman při dopoledním jednání na Pražském hradě ocenil vztahy mezi oběma státy, označil je za excelentní. Vyzdvihl, že ČR a Černá Hora sdílí společné názory na Ukrajinu a konflikt, který se tam odehrává.

Prezident dále řekl, že Česko podporuje vstup Černé Hory do EU. Ocenil úspěchy, kterých balkánská země v této oblasti dosáhla, a poznamenal, že před vstupem je nutné splnit řadu podmínek. "Jsem přesvědčen, že Černá Hora bude ve velmi blízké budoucnosti plným členem Evropské unie a že stejně tak jako ostatní členské státy splní i ona podmínky, o nichž jsem se zmiňoval," řekl.

"Mluvili jsme o procesu vstupu jeho země do EU, ve kterém si Černá Hora vede velmi dobře. Také jsem ocenil jasný postoj Černé Hory k ruské agresi na Ukrajině, včetně přijetí sankcí," uvedl později na twitteru ke svému setkání s černohorským prezidentem premiér Fiala.

Djukanovič na tiskové konferenci na Hradě zmínil podporu, které se zemím Balkánu v cestě do EU od Česka dostává. Věří tomu, že české předsednictví Evropské unii k integraci přispěje. Prezidenti jednali i o spolupráci v Severoatlantické alianci, jejímž členem se Černá Hora stala jako 29. země v roce 2017.

Oba prezidenti podle Zemana mluvili o širokém spektru otázek ekonomické spolupráce včetně turistiky a všude se shodli.

Zeman Djukanoviče uvítal dopoledne na prvním hradním nádvoří s vojenskými poctami, následovalo jednání mezi čtyřma očima i setkání národních delegací.

Ve středu má černohorský prezident v plánu například setkání s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a se šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Sejít by se měl i s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a bývalým šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem.

Djukanović byl v České republice už jako tehdejší předseda vlády v roce 2015. Černohorský prezident naposledy do Prahy zavítal v dubnu 2016, kdy zde byl na pracovní návštěvě Filip Vujanović.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Analýza

Rozšiřování Evropské unie: Historie i výzvy současnosti. Kde až skončí evropská integrace?

Rozšiřování Evropské unie je velkým a důležitým tématem již od vzniku bloku v roce 1958, tehdy ještě pod názvem Evropské hospodářské společenství. Z původních šesti členů – Francie, Spolkové republiky Německo, Itálie a zemí Beneluxu – se postupem času stalo členů 28, po vystoupení Velké Británie roku 2020 pak 27. Teď má ale unie před sebou bezprecedentní výzvy, s nimiž se musí vyrovnat a řádně promyslet své budoucí kroky. 

Více souvisejících

Černá Hora Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 4 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím

Švýcarská potravinářská firma Nestlé odmítla tvrzení nevládní organizace Public Eye, která tvrdila, že do svých výrobků v rozvojových zemích přidávala cukr, zatímco ve stejných produktech na evropském trhu je prodává bez cukru.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy