Česko připravuje vypravení sedmi letadel do Číny, uvedl Babiš

Česko připravuje vypravení sedmi letadel, které by měly v úterý a ve středu odletět do Číny pro zdravotnický materiál. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády to řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Do ČR by měly dopravit mimo jiné dar od skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera nebo objednávky ministerstva vnitra na roušky a respirátory. Dnes ráno také z kbelského vojenského letiště odletěl vojenský speciál do Číny pro rychlé testy na nový typ koronaviru.

"Připravujeme sedm letadel, které by měly odletět v úterý a ve středu do Číny. Jednak je tam dar od PPF, 1,7 milionu respirátorů a testerů, a potom jsou tam dodávky pěti milionů roušek a 1,1 milionu respirátorů. Na tato letadla je potřeba mít povolení a to je dneska absolutní priorita," uvedl Babiš.

Letecký dopravce Smartwings vpodvečer uvedl, že je připraven zajistit sedm letů do dvou čínským měst pro převoz ochranných zdravotnických pomůcek do Česka. Nyní se čeká na získání všech nutných povolení pro lety, řekla ČTK mluvčí společnosti Vladimíra Dufková a potvrdilo ministerstvo dopravy. Tři letadla by podle Dufkové měla postupně zamířit do Šanghaje a čtyři do Čchang-ša.

Skupina PPF nabídla České republice darem 120 tun zdravotnických pomůcek. Už minulý týden přivezla PPF prostřednictvím biotechnologické firmy Sotio do ČR z USA 20.000 ochranných masek. V Číně a ve Španělsku pak PPF skrze společnost Home Credit nakoupila a v pondělí bezplatně státu předá pomůcky v hodnotě 100 milionů korun. Jedná se o 1,8 milionu chirurgických masek, 1,7 milionu respirátorů N95 a testovací sady.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v neděli na twitteru uvedl, že jeho resort má potvrzené objednávky na 1,1 milionu respirátorů a pět milionů roušek z Číny.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) Česko v tuto chvíli čeká na dodávku 16 kamionů s 1,4 milionu respirátorů a 2,2 milionu ústenek. "Kamiony by měly dorazit do České republiky ve čtvrtek, maximálně v pátek. Dnes jsme to ověřovali u distributora," řekl. "Aktuálně máme objednáno téměř 3,6 milionu respirátorů, 12 milionů ústenek a samozřejmě jsou tam ještě ty dodávky z Číny," doplnil ministr. Stát také objednal 1,5 milionu rukavic, měly by je dostat v úterý.

Dnes vypravené letadlo podle Babiše nabere v Číně 150.000 rychlotestů na koronavirus. Výsledky testů by měly být pak k dispozici do 29 minut. Letadlo ze Kbel odstartovalo kolem 07:00, do čínského Šen-čenu letí s mezipřistáním v ruském Novosibirsku. Zpět by se mělo letadlo vrátit v noci z úterý na středu.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Vláda ČR Smartwings Čína Roušky a respirátory ppf group

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 18 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy