Fiala: Energetickou krizi podaří stabilizovat, rychlé a bezbolestné řešení ale neexistuje

Premiér Petr Fiala (ODS) míní, že se jeho vládě podaří různými kroky stabilizovat současnou situaci, která se vyznačuje především energetickou krizí a z ní plynoucí nejistotou. Zároveň však před zástupci firem na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řekl, že neexistuje žádné rychlé, jednoduché a bezbolestné řešení.

Vláda usiluje o celoevropské řešení, protože bez něj nelze nalézt dobré národní řešení. Kdyby nějaké dobré národní řešení už v nějaké zemi existovalo, tak ho vláda podle Fialy okopíruje, ale žádné takové nevidí.

Česko už určilo maximální ceny elektřiny a plynu pro domácnosti a malé a střední firmy, zástupci průmyslníků ale zdůrazňovali, že ve hře je stále řada velkých firem, které mají často velmi energeticky náročnou výrobu a v dohledu nevidí adekvátní pomoc. Většině firem vyprší fixace na energie na konci letošního roku. "Řešení se nalézt musí, jinak hrozí ukončování výroby a propuštění zaměstnanců," řekl viceprezident Svaz průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Fiala zmínil, že Česko už několik týdnů usiluje při českém předsednictví v Radě EU o celoevropské řešení, které pomůže i velkým firmám. Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (STAN) už se podařilo v EU schválit dvě normy, které zasahují do fungování energetiky. Jedna má zajistit dostatek plynu napříč Evropou v případě, že některé země budou mít nedostatek. Druhá upravuje využití nadměrných zisků z některých odvětví k přímé pomoci domácnostem a středním a malým firmám. "Máme v rukou nástroj, který umožňuje pomáhat bez notifikace. A ve středu na vládě schválíme opatření, které pomůže malým a středním firmám a s ohledem na sporné limity předpokládám, že budeme velkorysejší i v pomoci větším firmám. Je nám jasné, že bez pomoci neudržíme ekonomický růst, sociální smír a nebudeme moct pomáhat Ukrajině," řekl Síkela.

Uvedl, že do konce října by mělo být hotové i celoevropské řešení, které by pomohlo i velkým firmám. Vláda také dokončuje návrh, jak by mohl vypadat takzvaný kurzarbeit, tedy podpora firem, které nebudou moct vyrábět kvůli omezené dodávce plynu či v některých případech přeruší výrobu kvůli neúnosným cenám energií. Zároveň budou moct firmy získat peníze na vyšší ceny energií z dočasného krizového rámce, který by měl být prodloužený až do konce příštího roku. Obava velkých firem z toho, že pomoc nebude stačit, ovšem trvá, vyplývalo z vystoupení průmyslníků. "Chápeme, že je potřeba firmám pomoct, protože na nich česká ekonomika stojí," dodal Fiala.

Premiér při komentování energetické krize neopomenul zmínit, že za ni může Rusko a jeho prezident Vladimir Putin, který energie ve válce využívá jako účinnou zbraň proti Západu. "Dali jsme mu ji do ruky naší lehkomyslností. Potřebujeme mezinárodní spolupráci, protože sami na to nestačíme a nemáme žádné bezbolestné řešení. Kvůli neodpovědnému chování předchozích vlád nejsme energeticky zabezpečeni. Snažíme se jednat se sousedy a dalšími zeměmi a diverzifikujeme zdroje plynu a ropy," řekl Fiala. Podle něj je úspěchem jeho vlády, že se nyní debata zúžila na otázku ceny energií, nikoliv jejich dostupnosti.

Související

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.
Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

Více souvisejících

Energetika Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 39 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy