Poslanci SPD neznají dějiny? Historik jim nabídl lekce zdarma, Okamura pro EZ tvrdě reaguje

Docent Michal Stehlík navrhl Tomiu Okamurovi (SPD) lekce z dějepisu zdarma. V mediálních výstupech podle něj dělá SPD spoustu faktických chyb, ať už jde o pojmy nebo letopočty. Jak se SPD v této situaci zachová? Přijmou Stehlíkovu nabídku?

Michal Stehlík zveřejnil na sociální síti Facebook nabídku, kterou zaslal předsedovi SPD 7.10.2019. „Dobrý den, pane Okamuro, s neskrývanými obavami v kombinaci s narůstajícím údivem sleduji množství odkazů na historické události, procesy a osobnosti, které Vy a Vaše hnuti používá ve veřejném prostoru," začíná svůj dopis historik. 

Docent Stehlík má pocit, že strana SPD na čele s Okamurom má fatální nedostatek základních znalostí z moderních dějin. „Bohužel to způsobují, že se daná prohlášení, proklamace, příklady a přirovnání zcela míjejí s historickou skutečnosti. Považuji proto za svoji profesní povinnost podat Vám pomocnou ruku, aby se Vaše politické proklamace nezakládaly na zjevných nesmyslech, nepravdách či účelově poupravených tvrzeních," vysvětluje. 

Stehlík proto nabídl celému poslaneckému klubu SPD půlroční kurz dějin zdarma. „Obsahoval by cca 10 seminářů se základními tématy, jež se objevují v argumentaci Vaší politické strany.“

V dopise popsal celý průběh kurzu a témata, kterým by se věnovali. „Zaměřili bychom se nejprve na vysvětlení některých základních pojmů (např. nacionalismus, vlastenectví, národ, diktatura, totalita,demokracie), přešli bychom k některým frekventovaným historickým událostem a obdobím, jež si v argumentaci aktuálně oblibujete (např. koncentrační tábor, Třetí říše), vše doplněno základními myšlenkami T. G. Masaryka, Jana Patočky či Václava Havla. Součásti kurzu by byl také seznam doporučené literatury, část z ni bude pro potřeby názornosti i charakteru komiksové tvorby (pro začátečníky Obrázky z českých dějin a pověsti“, pro pokročilé např. Ještě jsme ve válce“).“

Skvělá a potřebná iniciativa ? Neznalostí a falšováním historie to začíná a pokácenými stromy na koleje končí. https://t.co/FIksRQUs8n

— Jan Hamáček (@jhamacek) October 8, 2019

V závěru napsal. „Věřte mi, že jakkoliv daná nabídka může vypadat mírně absurdně (nedávající smysl), jsem hluboce přesvědčen o smysluplnosti vzdělání, zejména v moderních trendech vzdělávání celoživotního. S pozdravem a s důvěrou v silu vzdělání a řečeno s Komenským v cestu světla.“

EuroZprávy.cz oslovily i předsedu SPD Tomia Okamuru.  „Je to zoufalá snaha neúspěšného kandidáta KDU- ČSL o zviditelnění za každou cenu. Historii by si měli naopak nastudovat lidovci, aby přestali jezdit na sjezdy sudetoněmeckého landsmanšaftu, který prokazatelně založili kovaní nacisté a fašisté, kteří chtěli zlikvidovat český národ," uvedl pro náš server Okamura. 

Související

Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Michal Stehlík Svoboda a přímá demokracie (SPD) historie Školství

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy