Babiš ho označil za vlastizrádce. Zdechovskému chodily tisíce výhrůžek, hrozili mu smrtí

Pod policejní ochranu se dostal po výroku Andreje Babiše europoslanec za Lidovce Tomáš Zdechovský. Babiš jej spolu s některými ostatními europoslanci označil v únoru za vlastizrádce. Zdechovský uvedl, že mu přišly tisíce vyhrůžek smrtí. Podobným výhrůžkám čelila také jeho šéfka Monika Hohlmeierová a europoslanec za Piráty Mikuláš Peksa.

Europoslanec Tomáš Zdechovský i celá jeho rodina se po druhém výroku českého premiéra, ve kterém ho označil za vlastizrádce, museli potýkat s tisícovkami výhružných zpráv. „Přišlo mi několik tisíc výhrůžek prostřednictvím sociálních sítí, e-mailů, WhatsAppu a další komunikace,“ popsal na tiskové konferenci k rezoluci o možném střetu zájmů Andreje Babiše.

Tomuto se nevyhnuly ani jeho děti, kterým podle jeho vyjádření chodily obrázky, jak se po druhé světové válce věšeli kolaboranti. „Působilo to velmi intenzivně na moji rodinu. Byl to nepříjemný pocit, pak jsme si ale řekli, že se nedáme. Řekli jsme si, že zlu se nesmí ustupovat,“ dodal pro server iROZHLAS.cz.

Celá rodina proto dostala ochranu od policie, která zároveň zahájila trestní stíháni s desítkami podezřelých odesílatelů zpráv. Jeden pachatel dokonce podle Zdechovského napsal během dvou týdnů několik tisíc výhrůžek z různých profilů. „Byl to čas koronakrize a policie odvedla obrovský kus práce,“ chválil práci policistů europoslanec.

Zdechovský v reakci na to podal dvě trestní oznámení na neznámého pachatele. Jedno se týkalo výhrůžek, druhé označení za vlastizrádce. Na radu svých právníků nepodal oznámení přímo na premiéra, ale Policie ČR už označila Andreje Babiše za možného autora pomluvy.

Výhružným zprávám měla čelit i europoslankyně Monika Hohlmeierová a europoslanec Mikuláš Peksa. Ten konstatoval, že výhrůžky smrtí nezmizely, jelikož je kauza stále součástí veřejné diskuze.

Babiš později své únorové označení europoslanců za vlastizrádce vzal zpět. „To mě mrzí, asi jsem to přehnal, omlouvám se. Já to tak vnímám, protože tito lidé v Evropském parlamentu skutečně dělají politiku jenom proti mně,“ řekl Babiš ve vysílání Frekvence 1.

Zdechovský premiérovu omluvu zpochybnil. „Měl byste se distancovat od lidí, co nám začali psát, že nás zabijí. Podle mě o jejich podporu demokratický politik nestojí,“ napsal Zdechovský na sociální sítě.

Europoslankyně za Křesťanskosociální unii Monika Hohlmeierová se kvůli vyhrůžkám obrátila na bavorskou polici. O Hohlmeierové premiér prohlásil, že je „totálně pomatená“ a problematice dotací nerozumí.

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/

Charanzová a Zdechovský jsou nejvlivnější čeští europoslanci v Bruselu

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je 22. nejvlivnějším členem Evropského parlamentu (EP). Vychází to z analýzy webu eumatrix.eu, která dlouhodobě hodnotí vliv evropských poslanců v Bruselu. Před ním se z českým zástupců umístila na šesté příčce místopředsedkyně EP Dita Charanzová (Renew). Evropská lidová strana (EPP) se zároveň stala nejvlivnější politickou skupinou v EP.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Andrej Babiš europoslanci

Aktuálně se děje

před 45 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy