Kauza roušek: Trestní oznámení Jermanové je nešťastné a zbytečné, říká Babiš

Trestní oznámení, které podal Středočeský kraj kvůli zprávám o nedostatku ochranných pomůcek u záchranářů, nepovažuje premiér Andrej Babiš (ANO) za dobrý způsob řešení. Novinářům dnes při prohlídce rekonstruovaného Negrelliho viaduktu řekl, že postup byl ze strany hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) nešťastný a zbytečný. Hejtmanka tím podle něj zastiňuje svou práci v čele kraje.

Trestní oznámení souvisí s článkem, který vydal počátkem koronavirové pandemie list Náš region. Na nedostatek ochranných pomůcek si stěžovala záchranářka ze Zdib Veronika Brožová, Náš region použil její otevřený dopis. Kraj tvrdí, že záchranářka neměla pravdu, a podal trestní oznámení kvůli šíření poplašné zprávy.

“Pokud byste byla zběhlá v právnických věcech,” říká absolventce Právnické fakulty UK Světlaně Witowské absolventka Vysoké školy zemědělské @JermanovaStKraj Video od @VojtechGibis pic.twitter.com/mSa8j7wgv9

— Michal Kubal (@MichalKubal) May 27, 2020

Babiš dnes řekl, že záchranářům je potřeba za jejich činnost poděkovat. Trvá na tom, že kabinet se o ně při koronavirové epidemii postaral. "Co se týká případu paní Jermanové, já to do detailu neznám, ale určitě to není dobrý způsob řešit to trestním oznámením," uvedl. Trestní oznámení podle něj nepřinese žádný užitek a zůstane po něm pachuť.

Neupřesnil, zda by případ mohl ohrozit pozici hejtmanky při další kandidatuře v letošních volbách. "Hnutí (ANO) ještě ty kandidátky neřešilo. Předpokládám, že až se to bude řešit, tak se k tomu i paní hejtmanka vyjádří," uvedl. Jermanová podle něj dělá dobrou práci a má konkrétní výsledky. "Ale potom taková věc zastíní tu práci na kraji. Proto myslím, že je to nešťastné a zbytečné," dodal.

Záchranářka 17. března v otevřeném dopise hejtmance napsala, že na jejím stanovišti byl jediný respirátor a tři balíčky ochranných pomůcek k infekčnímu pacientovi, roušky měli záchranáři údajně vlastní. Kraj to odmítá. V té době bylo podle něj každé sanitní vozidlo vybaveno třemi sety pro použití při kontaktu s pacientem s podezřením na vysoce nakažlivou nákazu.

Informace o trestním oznámení vyvolaly kritiku od opozice. Od postupu kraje se distancoval i šéf středočeské ČSSD Robin Povšík, ČSSD je v kraji v koalici s ANO. Společnost A11, která vydává list Náš region, se proti postupu kraje ohradila. Uvedla, že vydavatelství čelí od hejtmanství pokračujícímu nátlaku a zastrašování.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Jaroslava Jermanová (hnutí ANO) Hnutí ANO Středočeský kraj Záchranná služba Roušky a respirátory

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy