Kdo nahradí Kuberu? Dnes se rozhodne, senátní volby na Teplicku finišují

Na Teplicku od 08:00 pokračuje hlasování, kterým voliči vyberou do Senátu nástupce Jaroslava Kubery (ODS). Volit mohou mezi teplickým primátorem Hynkem Hanzou (ODS) a ředitelem teplického gymnázia Zdeňkem Bergmanem (nestraník za Senátor 21).

Ti do druhého kola doplňovacích senátních voleb, které dnes uzavře druhý den hlasování, postoupili před týdnem v prvním kole. Volební místnosti se uzavřou ve 14:00, Český statistický úřad zveřejní výsledky dnes odpoledne.

Kubera, který byl předsedou Senátu, v lednu nečekaně zemřel. Jeho nástupce v horní komoře měli lidé vybírat už na přelomu března a dubna, vláda ale hlasování odložila kvůli šíření nového typu koronaviru. Nejvyšší správní soud následně uvedl, že kabinet jednal mimo své pravomoci. Vláda poté navrhla zákon, který konání voleb určil nejpozději na červen. Volby na Teplicku i nyní kvůli nákaze doprovázejí zvýšená hygienická opatření.

V pátek mohli lidé přijít k volebním urnám mezi 14:00 a 22:00. Zájem o odevzdání hlasů byl ale ještě nižší než v prvním kole před týdnem, kdy lidé mohli vybírat z devíti kandidátů. Volební účast za oba dny tehdy nepřesáhla 16 procent. První kolo s náskokem vyhrál Hanza, získal 29,73 procenta hlasů. Bergman, který v roce 2018 postoupil do druhého kola proti Kuberovi, obdržel 22,15 procenta.

Vítěz voleb se ujme senátního mandátu na zbytek Kuberova funkčního období, tedy do 13. října 2024.

Související

Vláda Petra Fialy

Vláda odmítla Babišův návrh jednokolových voleb do Senátu

K návrhu lídra opozičního hnutí ANO Andreje Babiše na zavedení jednokolových voleb do Senátu se koaliční vláda Petra Fialy (ODS) dnes postavila záporně. Vyplývá to z výsledků zasedání. Novela by podle vládního stanoviska nevedla k předpokládaným cílům, nezajistila by vyšší legitimitu zvolených senátorů a volební účast by bylo možné zvednout účinnějšími způsoby. Zásadní změně volebního systému by navíc podle kabinetu měla předcházet širší diskuse a odborné posouzení.

Více souvisejících

Senátní volby Teplice Jaroslav Kubera Senát ČR Volby

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy