Babiš a Prymula: Nové restrikce mají zabránit kolapsu, kapacita nemocnic je naplněna z 80 procent

Opatření proti covidu-19 z posledních týdnů zatím nefungují, vysvětlil po dnešním mimořádném jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO), proč dnes kabinet přistoupil k dalším. Omluvil se občanům, podnikatelům či zaměstnancům, že jim kroky vlády zkomplikují život. Mají však zabránit přehlcení zdravotnického systému, který by podle současných predikcí mohl zkolabovat mezi 7. až 11. listopadem.

Babiš řekl, že životy občanů jsou na prvním místě. "Důvod, proč to děláme, je kapacita lůžek. I když máme jeden z nejrobustnějších zdravotnických systémů v Evropě, tak pokud bychom opatření neudělali, zdravotnický systém by zkolaboval kolem 7. až 11. listopadu," uvedl. Připustil, že opatření jsou vyhlášena narychlo. "Ale nemáme čas," vysvětlil.

V úterý přibylo v Česku 11.984 potvrzených případů koronaviru, což je nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. V zemi je nyní více než 113.000 nakažených. Babiš řekl, že nárůst je obrovský a dramatický. "Opatření, která jsme udělali v minulých týdnech, bohužel nezploštila tu křivku nárůstu a vypadá to, že zatím nefungují. Máme obrovský nárůst pacientů v nemocnicích," řekl.

Po jednání vlády jsou přijata tato opatření. pic.twitter.com/Tp1kOA9Zgg

— Roman Prymula (@profesorPrymula) October 21, 2020

"Můžeme říct, že jsme udělali různé chyby v minulosti možná od té první vlny, ale myslím, že teď jsme ve fázi, kdy to vláda musí zvládnout. Žádná vláda na světě to nezvládne bez podpory občanů, bez toho, aby občané dodržovali opatření," apeloval na občany Babiš. Dlouho podle něj bude tématem, co a jak se stalo. "Ale v tuto chvíli to není to, co bychom měli řešit," dodal. Naopak doufá, že se podaří všechny lidi přesvědčit, že covid-19 není "chřipečka".

Babiš se nechce vracet k tomu, co kdo v létě říkal, občané si to podle něj pamatují. "Dělali jsme chyby, že jsme si mysleli koncem května, kdy skončilo to kvazirozvolňování, že jsme to zvládli," podotkl. Lidé podle něj teprve časem posoudí, jak kabinet epidemii zvládl. "Můžu říct, že jsme udělali maximum, děláme to od února," řekl.

Poukázal například na to, že zajistil nákup lůžek u firmy Linet a angažuje se ve shánění přístrojů na okysličování krve. "Můžete mi vyčítat, že jsem nepredikoval, jak se bude vir chovat. Můžete mi vyčítat, že neumím dobře mluvit a občas se vyjadřuji špatně," dodal.

Babiš připustil, že v minulosti plošná opatření a uzavření ekonomiky a běžného života vylučoval. "Neuměl jsem si představit, že by se tohle mohlo stát, bohužel se to stalo a my musíme v první řadě chránit životy občanů. Není to jen o životech nemocných s covidem, ale o ochraně životů všech občanů," konstatoval.

V počtu hospitalizací je ČR podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) na 80 procentech původní avizované kapacity nemocnic. I navýšená v současné době o 10.000 lůžek by byla i vyčerpaná kolem 8. až 10. listopadu, řekl dnes po jednání vlády. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) to bude mezi 7. až 11. listopadem. Současnými opatřeními se zatím nepodařilo snížit reprodukční číslo, je 1,36. 

"Reprodukční číslo se nepodařilo stabilizovat na hodnotách, které by umožnily opatření nejen zmírnit, ale i ponechat na úrovni, která tady je. Při reprodukčním čísle 1,36 jsme bohužel na úrovni, která vede k vyčerpání kapacit, ať jsou ty kapacity jakékoliv," uvedl ministr. Reprodukční číslo v podstatě udává průměrný počet dalších osob, které přímo nakazí jeden pozitivně testovaný.

Za posledních sedm dní podle ministra přesahuje průměrný denní přírůstek 9000 pozitivně testovaných denně. Na 100.000 obyvatel bylo za týden otestováno přes 600 lidí, za čtrnáct dní 971.

Hospitalizovaných je aktuálně přes 4400 lidí. "Máme připravený model odsunu pacientů, kteří nevyžadují urgentní péči do hotelů," uvedl Prymula. Podobně chce využít i lázně. Podle něj je takzvaných sociálních hospitalizací asi 800. Počítá i s polní nemocnicí v Letňanech. Obsazených je 611 z 3942 lůžek na jednotkách intenzivní péče. Podíl osob v těžkém stavu je 15 procent z hospitalizovaných.

Záchyt pozitivních případů mezi testovanými je podle Prymuly 30 procent. "Znamená to obrovskou zátěž v populaci," řekl. Přibývá podle něj nakažených seniorů. Nemocných ve věku nad 65 let za říjen přibylo přes 17.000. Jen za říjen jich téměř 2000 přibylo v 118 ohniscích, což jsou většinou lůžková zařízení. "U seniorů vidíme v některých regionech nárůst až 500 procentní za uplynulé období," dodal. Nejvyšší růst případů je v současné době v zařízeních sociálních služeb, zdravotnických zařízeních a ze škol, které už ale byly uzavřeny.

Nakažených je podle ministra více než 6600 zdravotníků, přes 1600 z nich jsou lékaři. O další zdravotníky podle Prymuly Česko požádalo i v zahraničí.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Vláda ČR Roman Prymula (epidemiolog) nemocnice Zdravotnictví Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy