KSČM vydírá vládu. Vostrá trvá na požadavku nezvyšovat rozpočet armády

Předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) trvá na tom, že rozpočet ministerstva obrany na příští rok by neměl vzrůst o deset miliard korun proti letošnímu, jak o tom v pondělí rozhodla vláda při hlasování o státním rozpočtu na rok 2021. Námitky proti plánu vznesli komunisté, kteří dosud menšinový kabinet ANO a ČSSD podporovali, minulý týden.

Jak hlasovat, doporučí komunistickým poslancům širší vedení KSČM, řekla dnes Vostrá ČTK. Osobně zvažuje, zda by kvůli investicím do armádních nákupů neměla Sněmovna vládě návrh vrátit k přepracování.

Pokud vláda předloží návrh zákona o státním rozpočtu do Sněmovny podle pravidel do konce října, sněmovní rozpočtový výbor se jím začne zabývat 4. listopadu, uvedla Vostrá. Kdy postoj k návrhu formulují komunisté nepřiblížila, Ústřední výbor strany se nicméně má sejít 14. listopadu.

KSČM vydírá vládu kvůli rozpočtu, chce škrtnout 10 miliard v rezortu obrany. Ve chvíli, kdy armáda pomáhá zvládat epidemii, jí seberou peníze… na rezervu pro boj s koronavirem? Ta drzost! Cíl komunistů zničit naši obranyschopnost nikdy nebyl zřetelnější!

— Pavel Fischer (@PavelFischer) October 16, 2020

"Já upřednostňuji spíše lidi před nákupem různých děl. Pro mne, pokud nedojde k nějaké úpravě tak, jak jsem požadovali, začíná být tento návrh zákona nepřijatelný a opravdu zvažuji návrh na jeho vrácení vládě k přepracování," uvedla. Zmíněných deset miliard by podle ní mělo zůstat ve vládní rozpočtové rezervě pro potřeby státu v boji proti epidemii koronaviru.

"Vůle k přepracování rozpočtu ve vztahu, že z ministerstva obrany by se deset miliard převedlo do vládní rozpočtové rezervy, není. Nebyla na straně ani jedné z koaličních stran. V tuto chvíli se musíme pokusit najít shodu. Buď ji najdeme v rámci Sněmovny, nebo budeme jednat o jiných podmínkách, případně jsme otevřeni jednat o podpoře rozpočtu napříč Poslaneckou sněmovnou. Cest je několik, nedám teď jednoznačnou odpovědět," uvedla dnes ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Rozpočet na obranu pro příští rok má podle rozhodnutí vlády činit 85,4 miliardy korun. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) po jeho schválení kabinetem uvedl, že věří, že zodpovědně se zachová i Sněmovna. Už minulý týden výzvu komunistů odmítl, stejně jako náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Generál Opata: S velkými obavami sledujeme pro nás tak známou situaci. Armáda splní úkoly, ale hned se stane obětí škrtů. pic.twitter.com/gURRqm52EC

— Armáda ČR (@ArmadaCR) October 16, 2020

Ten mimo jiné poukázal na to, že stovky vojáků jsou od jara nepřetržitě nasazeny v boji proti koronavirové krizi a že armáda je efektivním nástrojem pro řešení masivních krizí či přírodních katastrof. Zároveň dodal, že armáda potřebuje moderní techniku, výcvik a kvalitní vojáky.

Předseda KSČM Vojtěch Filip dnes na tiskové konferenci tuto argumetaci odmítl. Uvedl, že nechce podporovat, aby daňoví poplatníci platili nesmyslné a drahé věci pro armádu vzešlé z nákupů bez výběrových řízení.

Letos ministerstvo obrany dostalo 75,5 miliardy korun, kvůli koronavirové krizi souhlasilo s navrácením 2,9 miliardy korun do státní pokladny. V příštím roce by s 85,4 miliardy korun měly výdaje přesáhnout 1,4 procenta HDP, což vládní koalice slíbila ve vládním prohlášení. Růst rozpočtu je plánován i na další roky, jeho tempo ale není plánováno dostatečně k tomu, aby v roce 2024 ČR vydávala na obranu dvě procenta svého HDP. Česko by tak nesplnilo závazek, ke kterému se opakovaně jeho představitelé u spojenců zavázali.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie

Poslanci řeší rozpočet. Navrhli přesuny za téměř 280 miliard korun

Poslanci ve dnešním druhém čtení návrhu státního rozpočtu na příští rok navrhli přesuny uvnitř rozpočtu v celkovém objemu zhruba 279 miliard korun. Je to víc než loni, kdy navrhli přesunout 177 miliard korun. Navržené přesuny představují zhruba 15 procent plánovaných výdajů rozpočtu.

Více souvisejících

Miloslava Vostrá KSČM státní rozpočet Armáda České Republiky Vojtěch Filip (KSČM) Aleš Opata (generální štáb) Alena Schillerová

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy