Kulhánek v noci vystoupí s projevem na Valném shromáždění OSN

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek vystoupí s projevem na 76. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku už dnes v 19:20 místního času (v pátek v 01:20 SELČ). ČTK to sdělilo ministerstvo zahraničí. Původně měl mít proslov až v sobotu. Kulhánek na návštěvu Spojených států odletěl v neděli, jednal například s evropskými ministry zahraničí o situaci v Afghánistánu.

Zkraje jednání šéf české diplomacie mluvil se zástupci amerických židovských organizací, setkal se též s náměstkem generálního tajemníka OSN Jeanem-Pierrem Lacroixem, který má na starosti mírové operace.

Po pondělních rozhovorech se svými protějšky z členských zemí Evropské unie uvedl, že hnutí Tálibán v Afghánistánu sice usiluje o mezinárodní uznání a vztahy s okolním světem, zatím ale nenaplnilo své sliby týkající se například práv žen.

"Evropská unie připouští dialog s Tálibánem za dodržení jasných podmínek, byť možnost uznání vlády Tálibánu v tuto chvíli rozhodně není na stole. Jsem za to, a shodujeme se na tom s mými evropskými kolegy, že je potřeba vůči Tálibánu postupovat jednotně," poznamenal Kulhánek. Zúčastnil se k tématu také pracovního oběda za účasti agentur OSN a ministrů zahraničí zemí Střední Asie, který organizoval rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Kulhánek absolvoval také několik bilaterálních jednání se svými protějšky, například z Dánska, Singapuru, Turecka nebo Chile.

Kromě New Yorku zavítal také do státu Massachusetts. Setkal se s guvernérem Charliem Bakerem, s nímž diskutoval o spolupráci mezi firmami, univerzitami a vědeckými institucemi. Navštívil dvě firmy s českou stopou Thermo Fischer Scientific a Sotio a Massachusettský technologický institut (MIT).

V Bostonu se sešel s velvyslancem ČR v USA Hynkem Kmoníčkem, historikem Igorem Lukešem, neurologem zabývajícím se výzkumem Alzheimerovy nemoci Martinem Tolarem, plastickým chirurgem Bohdanem Pomahačem nebo Klárou Jelínkovou, jež nastupuje na post viceprezidentky Harvardovy univerzity.

Související

NATO

Kulhánek by uvítal, kdyby nový šéf NATO pocházel z východního křídla

Bývalý ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) by považoval za dobré, kdyby nový generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) vzešel ze zemí východního křídla aliance. Řekl to v rozhovoru ČTK. Nynějšímu šéfovi NATO Jensi Stoltenbergovi skončí na konci září příštího roku mandát.

Více souvisejících

Jakub Kulhánek OSN

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy