Kvůli koronaviru zasedne Bezpečnostní rada státu, ČR spustila kontroly na letišti

V souvislosti se šířením koronaviru se v pondělí ráno sejde Bezpečnostní rada státu. ČTK to dnes v SMS zprávě napsal premiér Andrej Babiš (ANO). Nemoci způsobené novým koronavirem v Číně už podlehlo 56 lidí a nakažených je přes 2000. První možný případ infekce dnes ohlásilo Rakousko, tři nemocné má od pátku Francie. Podle premiéra se Bezpečnostní rada státu sejde v 07:00, o hodinu později začíná schůze vlády.

Čínské úřady dnes oznámily, že schopnost šíření koronaviru, který je infekční i v inkubační době, začíná sílit.

Premiér Andrej Babiš na svém facebookovém profilu dnes uvedl, že v souvislosti se šířením koronaviru se už nyní kontroluje, zda někdo z cestujících do České republiky nevykazuje příznaky nákazy.

Na letišti Praha jsou připraveni zdravotníci a v pohotovosti je stálá lékařská služba a také hasiči. "Zatím k tomu nedošlo, ale v případě, že vznikne podezření na nákazu na palubě letadla u konkrétního cestujícího, letiště okamžitě spouští procesy podle pohotovostního plánu," informoval předseda vlády.

Nemocní jsou kromě Číny i v dalších zemích. V Asii je oznámily Japonsko, Jižní Korea, Nepál, Malajsie, Singapur, Thajsko, Tchaj-wan a Vietnam. V pátek první tři případy v Evropě ohlásily francouzské úřady a dnes o třetí infikované osobě v USA informovaly zdravotnické orgány Kalifornie. Nákaza byla potvrzena i v Austrálii a první případ hlásí také Kanada. Na výsledky vyšetření kvůli podezření na tento typ viru čeká čínská letuška, která je od pátku ve Vídni a nyní leží na izolovaném oddělení v nemocnici. České ministerstvo zahraničí dnes potvrdilo, že ve Vietnamu je v nemocnici kvůli podezření z nákazy jeden Čech.

Virus se v jedenáctimilionovém Wu-chanu objevil koncem loňského roku. Případy úmrtí jsou hlášeny z provincie Chu-pej i dalších regionů nejlidnatější země světa. Spojené státy, Francie, Japonsko a Rusko připravují evakuaci svých občanů z Wu-chanu.

Bezpečnostní rada státu je stálý pracovní orgán vlády pro koordinaci problematiky bezpečnosti země. Jejími členy jsou vedle premiéra a vicepremiérů v současnosti ministři obrany, zahraničních věcí, dopravy a zdravotnictví. Právo účastnit se jednání má i prezident. Řádné schůze se konají nejméně jednou za čtvrt roku.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Bezpečnostní rada státu Česká republika Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy