Ministerstvo vnitra připravuje dvě varianty voleb, projedná je vláda

Ministerstvo vnitra připravuje dvě varianty volebního zákona, které by měla v pondělí projednat vláda. Jeden návrh počítá s tím, že by Česká republika tvořila jeden obvod a byla by jediná kandidátka za každou stranu v celé zemi. Druhá varianta zachovává 14 volebních krajů a mění způsob přidělování mandátů. Novinářům to dnes ve Sněmovně řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Nemá ale problém ani s využitím lidoveckého poslaneckého návrhu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu před odletem do Polska uvedl, že vláda vypracuje vlastní návrh nového volebního zákona. Minulý týden se přitom sněmovní strany shodly, že kvůli úspoře času využijí lidovecký návrh. Parlamentní strany o úpravách volebních pravidel jednají kvůli verdiktu Ústavního soudu, který před dvěma týdny některé pasáže předpisu zrušil.

"Já jsem dostal za úkol připravit dvě varianty. Jedna varianta je jeden volební obvod, druhá 14 volebních obvodů s poměrným přepočtem," řekl dnes Hamáček. Podle něj by byl nejčistší možností jeden obvod, vnímá ale, že v Senátu a velké části Sněmovny pro to většina není. Aby ČR tvořila jediný obvod prosazuje hnutí ANO na rozdíl od většiny ostatních stran.

Lídři sněmovních stran se kvůli volebnímu zákonu sešli minulé úterý a dohodu, že kvůli časové úspoře využijí lidovecký návrh, prezentovali jako jeden z hlavních výsledků jednání. Shoda je podle stran i na tom, že by koalice stran měly pro vstup do Sněmovny potřebovat více než pět procent hlasů.

"Já za sociální demokracii jsem připraven držet dohodu, která byla uzavřena, že to postavíme na tom lidoveckém, a stále si to dokážu představit. Nicméně jako ministr vnitra plním zadání předsedy vlády a připravuji materiál do vlády," dodal Hamáček.

Ústavní soud zrušil část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Škrtal v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích a rozdělování mandátů. Nově také koalicím stran stačí pro vstup do Sněmovny pět procent hlasů. Případná novela se uplatní již při letošních sněmovních volbách.

Babiš po verdiktu prohlásil, že se Ústavní soud snaží ovlivnit politickou situaci v zemi. Zpochybnil také nestrannost předsedy soudu Pavla Rychetského.

Související

Více souvisejících

Ministerstvo vnitra Volby

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy