MPO od živnostníků k dnešku přijalo asi 9000 žádostí o ošetřovné za únor

Živnostníci podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) k dnešku vyplnili zhruba 9000 žádostí o ošetřovné za únor, resort jich dosud 81 procent v objemu přibližně 61 milionů korun proplatil. O příspěvek lze žádat do 19. dubna. Následovat bude výzva za březen. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček to dnes napsal na twitteru.

O ošetřovné za únor mohou osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které musely kvůli uzavření škol a sociálních zařízení omezit podnikání z důvodu péče o dítě do deseti let nebo handicapovaného člověka, žádat od 19. března. Nárok mají stejně jako v předchozích měsících na 400 korun na den. Na pomoc je připraveno 250 milionů korun.

Příspěvek se nevztahuje na období jarních prázdnin. Podporu živnostníci nemohou kombinovat s kompenzačním bonusem, který připravilo ministerstvo financí. Každá OSVČ může podat za únor jen jednu žádost. Dotaci si nemůže nárokovat, pokud si dítě nebo ošetřovaného člověka nechala doma dobrovolně.

MPO žádosti přijímá prostřednictvím on-line formuláře. Živnostníci by ho měli posílat přednostně vlastní datovou schránkou. Žádost bude tak nejrychleji zpracována i vyplacena. Mohou ho poslat také e-mailem s elektronickým podpisem, případně poštou, nejlépe doporučeně. Osobní podání v budově ministerstva není z hygienických důvodů možné.

O ošetřovné za leden přijalo MPO od živnostníků 15.400 žádostí, k dnešnímu dni jich proplatilo 94 procent za 132,8 milionu korun. Za listopad OSVČ podaly asi 23.000 žádostí, z nich je přibližně 22.000 v objemu 195,6 milionu korun vyplacených. Za říjen živnostníci vyplnili zhruba 24.000 žádostí, k dnešku jich resort proplatil 94 procent za 130,8 milionu korun.

Kvůli druhé vlně koronaviru musely školy, s výjimkou mateřských, zavést výuku na dálku od 14. října. Postupně se žáci do škol vraceli od 18. listopadu, většina školáků a studentů usedla do lavic poté naposledy 18. prosince. Vzhledem ke špatné epidemické situaci vláda od 1. března rozhodla o uzavření také mateřských škol, prvních a druhých tříd základních škol a speciálních škol, které od ledna jako jediné fungovaly v prezenčním režimu. V pondělí se do škol v celé ČR, s výjimkou Děčínska, vrátila přibližně polovina žáků prvního stupně základních škol. Třídy se nyní budou v prezenční výuce po týdnu střídat. Běžná výuka se obnovila ve speciálních školách a malotřídkách. Do školek mohli nastoupit předškoláci a mladší děti zdravotníků a dalších vybraných profesí.

Související

Ilustrační foto

V Česku přibývá lidí, kteří si kvůli péči o blízké berou ošetřovatelské volno

V Česku postupně přibývá lidí, kteří si kvůli péči o blízké berou dlouhodobější ošetřovatelské volno. Loni toto ošetřovné, které se platí z nemocenského pojištění, mělo asi 18.000 žen a mužů. Bylo jich tak téměř o 4100 víc než v předchozím roce, tedy o 29 procent. Na dávku se vyplatilo asi 210 milionů korun. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), která dávku na ošetřování vyplácí. Experti poukazují na to, že se stárnutím společnosti potřeba péče dál poroste. Ministerstvo práce plánuje úpravy podpory.
Ilustrační fotografie.

Od ledna se prodlouží otcovská dovolená, dostupnější bude ošetřovné

Od ledna příštího roku se na dva týdny prodlouží otcovská dovolená, kterou může muž čerpat po narození dítěte. Snazší bude také získat příspěvek na dlouhodobé ošetřovné, u lidí umírajících nebude nutná předcházející hospitalizace. Rozšíří se také okruh lidí, kteří budou mít nárok na volno a příspěvek v době ošetřování.

Více souvisejících

ošetřovné živnostníci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy