NadSTANdardní výsledek. Navzdory kauzám mohlo Rakušanovo hnutí mluvit o úspěchu

S příjezdem do volebního štábu si výrazné tváře STAN dávaly na čas, jako by si připouštěly obavy z výsledku. Vládní hnutí totiž komunální a senátní volby nezastihly v úplně dobrém rozpoložení. Navzdory všem kauzám mohl nakonec předseda Vít Rakušan mluvit o úspěchu.

V hlavní kanceláři na Malostranském náměstí se sešli Starostové a nezávislí, aby sledovali výsledky zářijových komunálních a senátních voleb. Před necelým rokem byli možná sami překvapeni, jak velkou důvěru dostali, když si voliči vybírali své zástupce v Poslanecké sněmovně. V rámci volební koalice tehdy na celé čáře převálcovali partnery z Pirátské strany.

Neuběhlo ovšem ani kompletních dvanáct měsíců a situace je diametrálně odlišná. STAN téměř nepřetržitě čelí kritice z opozičních lavic. Terčem je především předseda hnutí Vít Rakušan, který si však místo ve Fialově vládě udržel. Naopak Petr Gazdík musel post ministra školství přepustit Vladimíru Balašovi.

Vládní strany ale voličům zdůrazňovaly, že komunální volby nemají být referendem o vládě. Dejme tomu, že někteří lidé na to slyšeli. Jenže třeba v hlavním městě si Starostové zavařili i na magistrátní úrovni. Dozimetr ukázal přinejmenším na jednu velmi toxickou osobu, která v souvislosti s kauzou kolem pražského dopravního podniku skončila v hledáčku orgánů činných v trestním řízení. Jde o bývalého radního Petra Hlubučka.

Pražská kandidátka tak na poslední chvíli doznala velkých změn. Rakušan přesto při příchodu do volebního štábu novinářům řekl, že lídrovi Petru Hlaváčkovi věří. „Sestavil novou kandidátku, prvních deset míst vypadá úplně jinak. Uspěl také ve všech předvolebních debatách, kde nikoho nenapadal a nabízel Pražanům vizi,“ uvedl ministr vnitra na adresu architekta.

STAN podle vicepremiéra usiloval v Praze o historický úspěch, poprvé se totiž mohl dostat na magistrát samostatně. „Věřím, že se to povede. Říkal jsem, že osm procent bych považoval za úspěch, na tom se nic nemění,“ dodal.

Starostové nakonec hranici úspěchu stanovenou předsedou hnutí v hlavním městě atakovali. Získali 7,77 procenta hlasů, která se promění na pět mandátů v zastupitelstvu. Především však umožňují vznik koalice na půdorysu celostátní vlády.

Rakušan už v průběhu sobotního večera označil výsledky v komunálních volbách za úspěch. Podle jeho slov se nenaplnila přání opozičních politiků, aby hnutí zmizelo z mapy. Po všech kauzách si přitom nemohl být jistý, že na něj voliči nezanevřou. Rozmrzelý byl snad jen kvůli Senátu, kde skončili jeho straničtí kolegové za očekáváním.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan (STAN) Volby magistráty Praha Senát ČR

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 23 minutami

před 25 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy