Rada ČT překračuje pravomoci. Seznamy třídící novináře jsou nepřijatelné, ozval se fond nezávislé žurnalistiky

Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) a Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI) vyzvaly Radu České televize, aby nepřekračovala své pravomoci vymezené zákonem a aby vysvětlovala veřejnosti své zásadní kroky. Reagovaly tak na požadavek rady na vytvoření seznamu novinářů ČT, které negativně vnímá veřejnost, a na údajně nedostatečnou komunikaci při nedávném odvolání dozorčí komise Rady ČT.

Kvůli obavám z ohrožení nezávislosti ČT v úterý demonstrovaly před budovou televize desítky lidí. Někteří radní odvolání dozorčí komise zdůvodnili tím, že rozhodovala laxně a nekompetentně a ztratila jejich důvěru.

Členka rady Hana Lipovská, která navrhla odvolání dozorčí komise, na svém facebookovém profilu uvedla, že k odvolání se schylovalo téměř rok a nedůvěru komisi vyjádřil i nynější kritik jejího odvolání Zdeněk Šarapatka nebo tehdejší předseda rady Jan Bednář. Vrcholem mělo být podle Lipovské nekompetentní jednání komise při jednání o koupi pozemků pod ostravským studiem, kdy nedodala potřebné podklady včetně posudků.

Dozorčí komisi odvolala minulý týden Rada ČT podle sdružení žurnalistů bez toho, aby byl bod zařazen v programu. V průběhu jednání ani následně tento krok rada nekomunikovala a nijak nevysvětlila, tvrdí nezávislí novináři.

V dalším jednání Rada ČT diskutovala o mediálních ohlasech a vnímání ČT v médiích. V té souvislosti vznikl požadavek, aby vedení televize dodalo radě seznam novinářů ČT, kteří jsou v médiích vnímáni negativně.

Podle výkonného ředitele NFNZ Josefa Šlerky je zcela mimo pravomoci rady, aby se zabývala jednotlivými novináři a žádosti o jakékoliv seznamy třídící novináře jsou nepřijatelné.

Česká televize ani další veřejnoprávní média nemá být podle prohlášení chráněna před kritikou, avšak orgány určené pro její dozor musí učinit maximum pro to, aby jejich rozhodnutí byla jasně, zřetelně a odůvodněně vysvětlena veřejnosti. Musí se pohybovat v hranicích vymezených jim zákony a nemohou svůj prostor rozšiřovat podle uvážení jednotlivých členů. Když tak nečiní, vytvářejí prostor nejen pro spekulace o motivech svých rozhodnutí, ale i pro nejrůznější politické hry, uvádí prohlášení obou sdružení.

Související

Senát ČR

Do Rady ČT byli v prvním kole zvoleni Fištejn, Denčevová a Procházková

Ve prvním kole tajných voleb Senát zvolil tři ze šesti členů Rady České televize. Z 46 kandidátů získali nadpoloviční většinu hlasů publicista Jefim Fištejn, rozhlasová moderátorka Ivana Chmel Denčevová a šéfredaktorka magazínu EDUzín a bývalá editorka Portálu ČT24 Barbora Procházková. 
Senát ČR

Senátoři se zapojí do volby rad ČT a ČRo, Pavel podepsal zákon

Třetinu členů rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo), které zatím kompletně volí Sněmovna, bude od letošního října volit Senát. Změna má podle vládní koalice posílit odolnost obou veřejnoprávních médií vůči politickým tlakům. Novela, kterou dnes prezident Petr Pavel podepsal, má také zpřísnit nominaci kandidátů do rad veřejnoprávní televize a rozhlasu. O prezidentově podpisu novely formoval Hrad.

Více souvisejících

Rada České televize Česká televize Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNŽ) Josef Šlerka (mediální analytik) Hana Lipovská (ekonomka) Svoboda médií Media novináři

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy