Nová totalita? Vyhazov psychiatra kvůli Gretě naštval Ovčáčka. Padla i slova o k*kotech

Dusno kolem aktivistky Grety Thunbergové v Česku pokračuje. Do problémů se kvůli rozhovoru o mladé Švédce dostal šéf sekce dětské psychiatrie Jaroslav Matýs. Zastání našel u hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, který současné dění označil za "novou totalitu".

Jak jsme vás již informovali, Česká psychiatrická společnost České lékařské společnosti řeší výroky šéfa sekce dětské psychiatrie Jaroslava Matýse. Ten poskytl rozhovor týkající se mladé švédské aktivistky Grety Thunbergové, která trpí jedou z poruch autistického spektra zvanou Aspergerův syndrom.

Matýs označil dívku za „nezralé dítě s autistickými problémy bez sebemenšího sociálního cítění“. Autismus také na nedávné tiskové konferenci označil za „cestu k penězům a výhodám".

Jeho slova naštvala rodiče autistů a další sdružení kolem magazínu Atyp, kteří kvůli tomu napsali otevřený dopis ministrovi zdravotnictví. Také někteří psychiatři, kteří na rozhovor reagovali, se domnívají, že není profesionální hodnotit na dálku nemocného, kterého lékař nikdy neviděl.

Zdá se, že sdružení nakonec dosáhlo svého. „Vážení přátelé, čtenáři, podporovatelé, právě nám bylo ministrem zdravotnictví potvrzeno, že MUDr. Jaroslav Matýs rezignoval na všechny klíčové pozice," píše se ve statusu, který včera večer zveřejnil magazín ATYP na svých facebookových stránkách.

To, že se Matýs kvůli rozhovoru o Gretě dostal do problémů, pořádně naštvalo mluvčího prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka. „‪Vítejte v nové totalitě. Definitivně.‬ Dětský psychiatr Jaroslav Matýs se kriticky pustil do tématu “Greta”. Okamžitá “levicově-liberální” protistřelba. A úspěšná. “Pokrokoví” na sociálních sítích se právě teď radují z profesního konce “drzého” lékaře,“ uvedl hradní mluvčí na sociálních sítích.

Na jeho slova ale ostře zareagoval brněnský politik a aktivista Matěj Hollan. „Tady pan k*kot nablije brutálně neuvěřitelný text o aspergrovi a psychopatech, kde popře všechno vědecké poznání o poruchách autistického spektra a vysměje se všem etickým pravidlům psychiatrie a přitom naprosto suverénně diagnostikuje přes televizi, celý obor se proti tomu postaví a milého pána donutí rezignovat na své odborné funkce a to je totalita, protože každý má přece právo na svůj názor, šéf katedry fyziky má právo říkat, že jablko lítá ze stromu nahoru, a nikdo se nemá právo na něj za to zlobit, vedoucí politologie má právo učit studenty, že nacismus byla vlastně moc hezká ideologie a je moc škoda, že už skončil, protože kdo ví, jestli vůbec nějaký holocaust někdy byl, věda je v tom rozpolcena,“ shrnuje kauzu kolem Matýse Hollan.

Poukazuje ale na to, že když se podobná slova jo údajném stavu prezidenta Zemana objevila na sociálních sítích, přistupoval k tomu Hrad úplně jinak. „Ale když někdo napíše na FB názor, že pan prezident umře, protože mu to řekla důvěryhodná paní na poště, tak to je konec světa, je to urážka, pomluva a je třeba žalovat, odsoudit, podávat trestní oznámení a tak. Myslím si, že oboje je stejná prasárna, protože něco je prostě proti etice. Blábolení o zdravotním stavu někoho, koho navíc znám jen z televize, a cílem ho poškozovat a znevěrohodňovat, je za hranou. Akorát evidentně u Grety se to může a tleská se tomu, ale u Zemana to je fuj a autor toho žbleptu musí být co nejtvrdším možným způsobem potrestán,“ dodává Hollan.

Související

Greta Thunbergová

Thunbergová vyhrála soud. Velká Británie jí bude muset zaplatit

Londýnský soud v pátek osvobodil klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou, která byla obviněna z rušení veřejného klidu kvůli loňskému protestu. Spolu s dalšími demonstranty se pokusila zabránit setkání předních představitelů ropného a plynárenského průmyslu.

Více souvisejících

Greta Thunbergová (aktivistka) psychiatrie Jiří Ovčáček Matěj Hollan -

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy