Peníze z EU nejsou podle Hamáčka ohroženy, pokud vláda dodrží vlastní mechanismy

Pokud vláda splní mechanismy, které ohledně střetu zájmů sama navrhla ve svém plánu předloženém Evropské komisi, není vyplácení peněz z mimořádného krizového fondu Evropské unie ohroženo. Novinářům to na dnešní tiskové konferenci v Praze řekl vicepremiér a šéf vládní ČSSD Jan Hamáček. Nevidí proto důvod, aby ohledně peněz nastaly nějaké problémy.

Evropská komise dnes schválila český národní plán obnovy, který Česku otevře cestu ke 180 miliardám korun dotací. Plán podle komise splňuje stanovená ekologická či digitální kritéria, české úřady však budou muset zabránit možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), aby mohla země inkasovat všechny peníze.

Hamáček řekl, že pozorně sledoval vyjádření šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové. "Řekla, že podporuje český plán obnovy a rovněž opatření, která jsou už v tom návrhu, který byl odeslán do Bruselu. Ta by podle jejích slov měla zařídit, že nedojde k žádné komplikaci z hlediska střetu zájmů," řekl.

Český materiál obsahuje mechanismy, které komplikacím zabrání. "Jediné, co stačí, je, když bude česká vláda dodržovat opatření, ke kterým se sama zavázala. Pokud ten materiál odeslaný vládou do Bruselu bude naplněn, tak problém nevznikne, tím to pokládám za vyřešené," uvedl Hamáček. Neexistuje podle něj důvod, aby vláda nedodržovala vlastní materiál.

Statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka řekl, že čerpání se bude kontrolovat jednou za půl roku. "Střet zájmů nemůže být důvodem, aby ČR nemohla čerpat evropské peníze. Podmínka, že nebude existovat tento problém, platí nejen pro tento takzvaný covidový účet, ale pro všechna čerpání v rámci EU," doplnil.

Babiš dnes řekl, že evropské peníze se v ČR rozdělují transparentně. "Od momentu, kdy jsem vstoupil do vlády a teď jsem premiér, tak nemám pocit, že bychom měli nějaký systémový problém," řekl Babiš. "Je tam požadavek na zajišťování a sběr informací o osobách, které stojí za subjekty, které dostávají finance. Tyto milníky musí být splněny předtím, než bude v polovině roku 2022 vyplacena první velká částka," doplnila šéfka komise.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček eurofondy EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 44 minutami

před 44 minutami

před 46 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy