Petříček žádá Rusko a Čínu o dohodu s USA o jaderných zbraních

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) požádal své kolegy z Ruska a Číny, aby se zasadili o udržení a zdokonalení dohody o jaderném odzbrojení. O odeslání dopisů oběma ministrům dnes informoval na twitteru. Současná odzbrojovací smlouva mezi Ruskem a Spojenými státy přestane platit v únoru 2021, Washington její prodloužení podmiňuje tím, že se k ní připojí i Čína.

"Kontrola jaderného zbrojení a strategická stabilita jsou v zájmu bezpečnosti ČR. Proto jsem odeslal dopis svému ruskému a čínskému protějšku vyzývající k udržení a zdokonalení dohody o kontrole zbrojení. Bez ní není možné zajistit mezinárodní bezpečnost," uvedl Petříček.

Nuclear #armscontrol and strategic stability are also in the interest of #Czechia. For this reason, I sent letters to my Russian and Chinese counterparts calling for preserving and improving the nuclear armscontrol deal. Without it there will be no international security.

— Tomáš Petříček (@TPetricek) October 16, 2020

Platnost americko-ruské smlouvy o omezení strategických jaderných zbraní označované jako nový START nebo START 3, kterou podepsali 8. dubna 2010 v Praze tehdejší prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medveděv, vyprší 4. února příštího roku. Se vzájemným souhlasem může být prodloužena o pět let.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes navrhl Spojeným státům prodloužit smlouvu START o rok bez jakýchkoli podmínek. Zároveň pověřil ministra zahraničí Sergeje Lavrova, aby se pokusil od Američanů získat co nejdřív jasnou odpověď.

Američané podmiňují pokračování poslední odzbrojovací smlouvy mezi USA a Ruskem tím, že do ní bude začleněna i Čína. Peking odmítl tuto myšlenku jako americký trik, jak vyhnout nové dohodě, a uvedl, že by se s radostí zúčastnil, kdyby USA souhlasily s jadernou paritou mezi všemi státy.

Rusko mezitím prohlásilo, že pokud má být Čína součástí nové smlouvy, měla by být do ní zahrnuta také Británie a Francie. Ale v důsledku neochoty těchto dvou zemí připojit se k nové dohodě by se USA a Rusko měly podle ruského vyjednávače více soustředit na bilaterální záležitosti.

Američtí a ruští vyjednávači se zatím naposledy k debatě o odzbrojovací smlouvě setkali v srpnu ve Vídni. K rozhovorům byla přizvána i Čína, své zástupce ale do rakouské metropole nevyslala.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Smlouva START Rusko Čína USA (Spojené státy americké) ministerstvo zahraničí Jaderné zbraně

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy