Piráti navrhli zvláštní zákon o dobrovolnících pro nemocnice, vláda ho patrně odmítne

Vláda asi odmítne poslanecký návrh Pirátů a Starostů, kteří chtějí zvláštním zákonem usnadnit dobrovolné zapojení lidí do pomoci v nemocnicích během epidemie koronaviru. Předlohu podle předkládací zprávy na vládním webu odmítla všechna ministerstva, která se jí zabývala.

Poslanecká předloha mimo jiné předpokládá, že do zdravotnických zařízení by se mohli v rámci pracovní pomoci dobrovolně přihlásit bezúhonní lidé a pracovali by v obecném zájmu na základě dohod o pracovní pomoci. Dostávali by peněžitou náhradu, jejíž výši by určovala nařízením vláda. Poslanci tak chtějí využít zdravotní sestry a asistenty, kteří svou profesi nevykonávají.

Ministerstvo zdravotnictví poslancům vytklo, že v návrhu nerespektují platné právní předpisy. Předloha podle nich navíc počítá jen se zapojením dobrovolníků do práce nemocnic, nikoli krajských hygienických stanic nebo sociálních zařízení. "Předložený návrh bezdůvodně vytváří jakousi zvláštní 'kvazi pracovněprávní' kategorii," konstatovalo ministerstvo.

Podobně ministerstvo práce a sociálních věcí návrhu mimo jiné vytklo zavádění pojmu "dohoda o pracovní pomoci". Otázku pomoci kvalifikovaného i nekvalifikovaného personálu je podle ministerstva financí možné řešit v rámci zákoníku práce buď formou dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti.

Poslanci navrhli zvláštní předpis také kvůli tomu, že za současné situace podle nich není jasné, zda dobrovolná pomoc v nemocnici představuje překážku v práci v obecném zájmu, k níž je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci pracovní volno bez náhrady mzdy. Nyní může uložit pracovní povinnost hejtman, a to jen za nouzového stavu.

Stanovisko vlády bude doporučením pro Sněmovnu, která by o předloze podle jejích tvůrců měla rozhodnout zrychleně ještě letos. Není ale jasné, zda dolní komora stihne návrh vůbec projednat.

Související

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023) Komentář

Nejhorší masová vražda v dějinách ČR bude mít dohru. Přístup k dezinformacím se úplně změní

Čtvrteční tragická událost na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze může v české společnosti řadu věcí změnit, nemusí ale změnit vůbec nic. Masový vrah, chcete-li terorista, sebral život čtrnácti nevinným lidem, většinou vysokoškolským studentům či pedagogům. Prakticky okamžitě se vyrojily „zaručené zprávy“ o tom, že šlo o ukrajinského studenta, nebo že vláda maskuje své vlastní nekalé jednání. 
Peníze, ilustrační fotografie. Komentář

V Česku jsou zastánci práva na platbu hotovostí. Co (ne)patří do Ústavy?

Možná, že patříte také k tzv. „tvrdým“ zastáncům toho, aby v základní listině České republiky, tedy Ústavě, byla zakotvena třeba nejen ochrana vody, ale i povinnost obchodníků přijímat hotovost. Ani jedno, dle mého názoru, do Ústavy nepatří. Tahle témata totiž přece vůbec nesouvisejí s pravidly výkonu stání moci, ani se zaručením základních lidských práv. Požadavek prosazovat podobné záležitosti do Ústavy spíše připomíná honbu za levnými politickými body a čirý populismus.

Více souvisejících

zákony Česká pirátská strana Vláda ČR nemocnice ministerstvo zdravotnictví Zdravotnictví Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 23 minutami

před 25 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy