Platnost zbrojních průkazů na 10 let patrně zůstane, poslanci chtějí změnit vládní novelu

Platnost zbrojních průkazů asi zůstane desetiletá. Policie ale bude nejméně jednou za pět let prověřovat, zda držitel průkazu splňuje zákonné podmínky. Sněmovní bezpečnostní výbor tak chce upravit vládní novelu o zbraních, která měla zkrátit platnost průkazu na pět let a zavádí také kvůli sporné evropské směrnici nové kategorie zbraní.

K vládní předloze přijali poslanci celkový pozměňovací návrh, který dopady směrnice zmírňuje. Úprava, za níž stojí Jana Černochová (ODS), Jiří Mašek (ANO) a Zdeněk Ondráček (KSČM), navíc umožní používat tlumiče hluku výstřelu a zaměřovače pro noční vidění, které nyní patří mezi zakázané doplňky zbraní.

Členové výboru podpořili také některé pozměňovací návrhy Pavla Růžičky (ANO). Norma by například výslovně konstatovala, že lidé mají právo nabývat, držet a nosit zbraň za podmínek stanovených zákonem. Úřady, do nichž je vstup se zbraní zakázán, by musely mít trezory pro jejich uložení. U poslanců naopak narazila Růžičkova úprava, podle které by se i veřejně na střelnici mohly učit zacházet se zbraní děti mladší deseti let, ale jen v případě, že výuku by prováděl rodič.

Bezpečnostní výbor doporučil plénu schválit i navazující poslanecký návrh nového zákona, který by zavedl dobrovolné kurzy střelecké přípravy. Účastníci kurzu by spadali do zálohy k zajištění bezpečnosti a obrany státu. Mašek do předlohy neprosadil trvalou amnestii při dobrovolném odevzdání nelegálně držené zbraně. Většina poslanců se obávala jejího možného zneužívání. Do vládní novely chce výbor vložit zhruba půlroční zbraňovou amnestii, v jejímž rámci by mohla být zbraň i legalizována.

Poslanecká předloha obsahuje také zákaz zakládání a organizování paramilitárních ozbrojených skupin k prosazování politických nebo ideologických cílů. Zákaz by zahrnoval i jejich vyzbrojování a účast v nich.

Související

Více souvisejících

zbraně Poslanecká sněmovna Jana Černochová Zdeněk Ondráček zákony

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy