Postup výměny průkazů postižených lidí možná bude snazší

Postup pravidelné výměny průkazu osoby se zdravotním postižením se možná v některých případech zjednoduší. Sněmovní sociální výbor dnes podpořil novelu zejména lidoveckých poslanců, podle níž by se neposuzoval zdravotní stav u lidí, kteří mají průkaz přiznaný trvale. Změna by podle autorů ulevila i lékařské posudkové službě.

Většina členů výboru hlasovala pro předlohu navzdory nesouhlasu ministerstva práce a sociálních věcí. Podle jeho zástupkyň zrychlení procesu nepřinese. Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása naopak tvrdí, že případy zbytečného posuzování zdravotního stavu existují, byť se podle něho nejedná o masový jev.

Lidem do 18 let věku průkazy vydává úřad práce nejvýše s pětiletou platností a dospělým s desetiletou platností. Podle předkladatelů je běžnou praxí, že nárok na nový průkaz posuzuje posudkový lékař správy sociálního zabezpečení i v případech, kdy je zřejmé, že se zdravotní stav postiženého člověka nezměnil. "Tímto zbytečným postupem dochází k velkému zatížení celého systému a současně i jeho zcela zbytečnému zdražení," napsali autoři v čele s Vítem Kaňkovským (KDU-ČSL) v důvodové zprávě.

Novela stanoví, že úřad práce by postiženého člověka s trvalým nárokem na průkaz vyzval dva měsíce před skončením jeho platnosti, aby mu dodal aktuální fotografii. Ke dni skončení platnosti dosavadního průkazu by úřad vydal průkaz nový.

Změna by podle předkladatelů zamezila případům, kdy jsou postižení lidé kvůli dlouhému posuzování žádosti o výměnu průkazu bez tohoto dokladu. Dočasně tak ztrácejí nárok například na parkovací průkaz, na bezplatnou dopravu v městské hromadné dopravě a na slevu ve vnitrostátní vlakové a autobusové dopravě.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.
CZK

NRZP vadí nevyplácení příspěvku na péči ze Slovenska

Češi a Slováci žijící v Česku, kteří pobírají slovenský důchod a neobejdou se kvůli svému stavu bez pomoci, nedostávají příspěvky na péči. Slovensko jim svou dávku neposílá, české úřady jim podporu nepřiznávají. Řada lidí má tak problém si potřebné opatrování zajistit. Na tiskové konferenci na to dnes upozornila Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Navrhuje, aby příspěvek začala poskytovat ČR. Problém se podle odhadů rady týká 400 až 500 osob ve vážném stavu. Vyjádření ministerstva práce ČTK zjišťuje.

Více souvisejících

zdravotně postižení KDU - ČSL Poslanecká sněmovna Václav Krása Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy